Ubat tambah darah

Saya dah cuba mkn obomin n zincofer. Tetap muntah. Sya nk tny pndpt ibu2, bolehkah sya beli sendiri ubt tmbh drh jenis maltofer di frmasi atau kena rujuk dktor dahulu?#pleasehelp #firstmom #firstbaby

17 Balas

Boleh, tapi bagitahu je nurse/doc, awak memang takboleh nak telan ubat yang diberikan. Macam saya ritu, kebetulan zincofer habis, pastu pergi pharmacy terdekat, takde stok. So beli lah maltofer. Saya inform nurse saya. Next checkup, hb naik sikit, doc terus tukar ubat makan iberet & maltofer. Iberet foc, maltofer beli sendiri.

Sama mcm sy.. mkn obimin muntah.. zincofer pun sama.. dah la sejenis ada gastritis.. lg trigger sy punya muntah. Bila xmkn tu xdak pulak nak muntahnya. Sudahnya sy beli maltofer.. sy bg tau kk sy checkup. Dorg ok je. Cuma dos tu blh pergi sampai 3x/sehari. Tanya dr dulu nak adjust dos kat awak camna

boleh je sis, sy pon mmang awal2 dah ckp tak boleh telan zincofer bagai semua tu sbb besar..sy beli je maltofer, then next appoinment sy bgtahu yg sy tukar..nurse okay je tapi nurse akn suggest lah berapa biji kita kena telan, mcm sy mula2 kena telan 3 biji lepas tu ada nmpak perubahan, telan 2 je..

Huhu..saya pregnant kali ni hb drop sampai 8.3. Memang cuak sangat rasa. Padahal saya makan iberet. Pregnancy sebelum2 ni paling rendah pun 9.2 sahaja. Next appointment nak tengok apa kata doc. Either perlu masuk darah atau macam mana. Sebab iron dalam badan dah check, memang tinggi kandungannya.

awk trimester brp ye.. kalau dh trimester 3 masih muntah2 sbb ubt boleh lah try ubt lain.. kalau masih awl dlm trim 1 atau 2, mgkin sbb alahan awk blom stop..dan mgkin jenis awk ssh nk telan ubt 😂.. jdi mknlah mknn yg boleh tmbh darah.. amik ubt tahan muntah juga..mgkin membantu sikit..

boleh ja sis...cya beli dkt farmasi moltofer jga bla temujnji strusnya nurse kk akan tnya ada apa² mslh sis ckp jelr yg ubat kna bekal tu xmsuk dn asyik muntah jdi cya beli sndiri d farmasi ....nurse kk xkn mrah yg pnting ready duit ja bnyk kluar tiap bln😂😂😂

Bole je tu.. Kena inform ngan nurse oe dr la. Dia akan ganti ubat lain. Mcm saya, saya tak bole mnum yg folic acid kecil wrna brown tu. Mmg akan trus muntah, so dr tukar ngan iberet. Alhamdulillah hb dah naik sda. Dari 5.99 n skrnag 12 sda. Heheheh

kalau ubat tak sesuai , terus terang je dengan misi .. misi dia akan tukar ubat , saya minum zinkofer pun sama ada rasa pening dan nak muntah tapi tukar 4jenis ubat tuh elok je ..

bleh je sis... tp nt klau sis g check kk..ckp la sis xbleh mkn ubt2 tu .. nt mintak kt kk je maltofer tu... bleh dpt free je dri kk... mahai jgk nk bli kt farmasi tu... 😅😅

2y ago

Klu kk tmpat sy dia xde maltofer . Doc suruh sy beli kt luar . Kt farmasi rm23

Saya informed nurse saya untuk ambil maltofer fol dekt klinik swasta. Nurse ckp ok je jnji tak muntah dan hb naik. Alhamdulillah sepanjang kehamilan hb cantik