Tolong saya

Saya dah bersalin minggu lepas.. Saya dah ngurut tungku jaga makan minum.. Ada satu masalah je parut perut hitam gelap tak hilang.. Macam mana nak hilangkan parut perut hitam? Agak2 berapa lama nk hilangkan? ##firsttimemom #bantujawab #newmom #SeriusTanya #Buntu

12 Balas

parut means stretch mark ke? atau bahagian perut jadi gelap?? macam saya stretch mark alhamdulillah takda but lepas je bersalin bahagian perut jadi gelap sangat sangat, certain org mmg perut akan jadi gelap sebab kulit tu mengecut, kakak saya lepas bersalin okay je colour perut dia.. perut saya bck to colour dia balik dalam 2 bulan lebih.. sekarang anak dah 3 bulan perut saya mmg dah takda contra colour dah 😃

susah nak hilang dah kena rajin scrub & pakai lotion nanti akan pudar tapi makan masa bkn seminggu dua kdg ada bertahun lagipun normal bila kita dh jadi mak2 akan ada parut2 mcm ni kat perut

Sama sy dlu lepas bersalin baru sedar hitam nya perut..then sy rajin scrub gently perut sy tiap kali mandi n letak lotion..lama² hilang la tu..☺️

7mo ago

pakai scrub apa sis?

ambil masa tu. perut nk bsr pun ambil masa 9 bulan..nk hilang parut tu bukan 9 hari. rajin2 scrub, pamper diri nanti hilang la

7mo ago

stretch mark blh pudar..dan klu perut gelebeh rajin2 exercise

Sis lepas mandi try la pakai minyak kelapa dara campur minyak habatus sauda. Inshaa Allah boleh hilang. Kena rajin dan konsisten buat ya 😘

jgn risau puan .ia ambil ms..in shaa Allah lm2 nnti hilang..jgn risau k..mg dpmudahkan segalanya aamiin

nanti rahim dah kecut elok, perut dah elok tahu2 hitam tu takde. sy takde pakai sapu apa2 pun

Sis boleh cuba Allano lotion, palmer lotion 👍🏻 Saya dah cuba 👍🏻 memang stretch mark hilang

7mo ago

Saya try palmer je dari awal pregnant takda strechmark. Lepas bersalin tu baru try allano memang kulit tak sempat merekah😂

Baru seminggu dik 🤭 Akak yg dah 12 tahun pun sapu2 masih tak hilang