macam mana nk bagi baby turun kepala ke bawah..

saya dah 33weeks.. ibu ibu ada tips utk bayi songsang nak ubah kedudukan kepala ke bawah tak? #bantusharing

12 Balas

sis try Google doa untuk membalikkan bayi yg songsang. sambil baca, sambil usap perut dr atas ke bawah. sy ms ank no3 bby tak dapat detect songsang n lahir kluar kaki dulu. bila pregnant no 4, bby asyik ddk dalam keadaan songsang juga sb mmg rasa kepala kat atas. jd sy amalkn doa tu shj tiap2 mlm sblum tido InshaAllah tawakal.

Doctor sy suggest kerapkan sujud. Boleh try juga posisi mcm merangkak tuu. Lepastu cuba pujuk baby suruh turun kepala ke bawah sambil cakap sambil usap2 perut hehe. Alhamdulillah baby sy haritu kepala kat atas, skrg dah turun ke bawah. Now 30weeks

dlu pnh sy bc ada org share kena bykkn sujud..tp xtwla mcmne .maaf tw puan sbb sy tiada pnglmn ttg ni sbb sy bersalin czer 34minggu sbb pp type 3.. mg dpmudahkan segalanya..aamiin jg dri bebaik k 😉✌🏻

Cuba borak dengan baby..pujuk dia suruh turunkan kepala..macam saya sampai 33week pun kepala kat atas lagi..lepas dah bawak dia jejalan pujuk dia 36week kepala dah kat bawah☺️ada masa lagi 2minggu nak pujuk tu

2y ago

betul.. ckp ngn baby, pujuk dia duduk tmpt yg btl dan masuk laluan dgn btl...

Usap2 perut tu & pujuk2 dia selalu sambil berzikir..sy dulu dah 37weeks pernah admit sebab baby masih sonsang. Masuk 38weeks baby start turun..38weeks 3days bersalin😅

Haah saya ada tengok banyak video tentang ibu hamil kat dalam tiktok, dia ada ajarkan cara nak bagi baby pusing kne banykkan sujud dalam 10-15 minit

Macam saya, rajin berjalan dan aktif bergerak sepanjang pregnant tu, masuk 26 weeks kepala baby dah dekat bawah.

ada juga yg suggest cm berenang, kalau boleh solat dlm keadaan posisi sujud n ruku' yg sempurna.

Akan berpusing sendiri.Ke bawah..

kerap sujud..pujuk baby