Alahan teruk dari 5Week

Saya dah 2 kali masuk wad kerana alahan. Allah , Disebab kan ttc dah lama sangat. Bila merasa mcmni. Rasa tak tertanggung.Tapi rezeki Allah dah bagi . Agak2 sampai bila ya alahan ni . Hari2 makan roti je. Sekarang dah 11 week#bantusharing

15 Balas

Alahan tu depends pada hormon ibu..setiap bakal ibu lain2 alahannya, ada juga xde alahan..mcm sy, sy tahu preggy bila dh nk dkt bulan puasa..1st trimester sy alahan bau dgn mknn, lesu smpai nak g kje xde mood, bau nasi bau masakan bau kucing bau suami jgk 🤣 teringat bau busuk2 pn bole nak termuntah..sgt sensitif jdnye muntah2 smpai kena ponteng puasa 3 minggu..pastu 2nd trimester alhamdulillah xde alahan bau & mknn dah cuma sakit badan, kena carpel tunnel tgn kanan, tarik mengkarung..3rd trimester leher sy makin gelap, muncul byk kutil halus di leher & dada, muka kusam..btw sy hamil anak pmpn..kwn2 sy hamil ank laki sume xde alahan..

saya dulu alahan yang sakit perut, kata doc false contraction tpi msa tu bru awal kehamilan, pertengahan dan hujung kehamilan. 3x masuk ward sbb perkara yg sama. doc tu beri pesanan kat saya camni " ni yg awak minta kan pada Allah (nak baby), jdi just enjoy ur moment. jangan mengeluh" saya terus macam tersentakk, deep yaa doc bagi hahahah so sejak tu, asal sakit perut ke makan muntah², minum muntah otak saya terus ingat kata² doc tu. So mommy, be strong for ur baby. Enjoy jee inshaAllah mesti rasa dipermudahkan.. saya doakan mommy cepat hilang dari alahan. amiinn

sy pn masih ada alahan dri week 6 skrg week 10. pastu berubah2 mgu ni boleh bskut mgu dpn tak boleh kena trial error balik. penat mmg penat rasa down mmg rasa down. kdg2 ngis. xpe sis tu cara bdn kita utk bangkit smula. xpe sis, ni Allah nk naik darjat ibu mengandung, fkr pahala, doa byk2 minta Allah permudahkan. insyaaAllah kita akn rasa dipermudahkan wlpn alahan tu msih lg teruk masih lg ada fkr positive bab kata doctor alahan tu menunjukkn baby tgh besar dgn sihat. kita pn dpt rasa tenang bby tgh membesar. insyaaAllah semoga Allah permudahkan kehamilan sis ya.

Sy 1st trimester memang alahan, blh kira dgn jari berapa kali je mkn nasi. Masuk 2nd trimester br ok, ni nk masuk 3rd trimester rasa mcm alahan tu dtg balik. sy pon mcm awk jugak ternanti2 utk dpt baby, bila dh dpt ni paling takut nk merungut takut jd sebaliknya pulak. So, kita enjoy jelah melayan morning sickness ni. InsyaAllah kita kuat 💪.

Thats the beauty of being pregnant. sy pregnant anak pertama sampai 3m je lesu mcm kain buruk. Lepas dh selera makan & sentuh nasi terus berseri2 muka. Kalau I dulu suka tgk mukbang, acah2 nak naikkan selera makan. 🤣 kdg tgk org makan kita pulak yg rs kenyNg. Apa2 pun inah pengorbanan seorang ibu. Tak semua org dpt merasa. Just enjoy the flow

10mo ago

hahahahaha sama...kite pun scroll vd makanan sbb nak bgkitkan selera mkan tapi hmpa tak trsa pun haha

sye ble msuk 2nd trimester da ok.. mgkin sbb sblum nie kte mkn mnum ok, tbe2 ble preggy, mcm2 bnde x kne.. mest la kte rse down.. tp kan awak, tgk side positif ye.. nie bru permulaan.. Aggp la nie 1st trial.. nant da ade anak, lg2 mcm2 prasaan/isu yg kte akan hadap.. nie sume utk kuatkn kte.. fighting ye mommy!

Saya pun ttc jgk nearly 4 years after twice miscarriage. Now pregnant dah alhamdulillah. Sama jugak alahan teruk sampai 13w. Tk kira pagi petang malam. Tk boleh bangun langsung. Makan je apa yg boleh makan, janji alas perut. Enjoy the journey mummy🤍

Kenangan indah tu.. Saya dari mula pregnant sampai nak bersalin memang makan jer muntah baik anak 1st n 2nd. Nasib baik kedua²nya lahir 37w4d.

lain orang lain sis. setiap pregnancy pun lain. saya first pregnancy sampai 12 ke 14 minggu. sekarang 2nd pregnancy 10 minggu dah banyak kurang alahan.

10mo ago

betul apa yg mommy MHH ni cakap. setiap orang lain pembawakan dia. makin perut membesar makin byk yg awak akan rasa nnt

Sama la sy. 11w 4d pun masih alahan, pening loya muntah. Skrg baru nk try calla milk sbb ramai Yg recommend ckp boleh kurangkan alahan.