Manager & HR tak bagi ambil cuti

Saya da 36 week 4 day saya nak amik cuti sbb dah betul2 x larat tanda2 nk bersalin da ada mucus plug bnyk kali keluar cuma x keluar blood show dr da bg tarikh untuk serah diri pada 6/8/24 , saya nk ambil cuti awal sbb saya bekerja retail saya da penat sgt2 tp manager & hr tak bg atas alasan x cukup staff . Apa patut saya buat ya saya smpi menangis masa kerja sbb penat sgt tp takde org faham . Boleh bg idea tak ?

4 Balas

sama lah sis saya dah 36week 3day masih bekerja. bahagian retail jugak. tapi saya dah ckp awal2 dengn manager, saya dah xboleh buat kerja berat2 nak duduk cashier je. alhamdulillah dapat manager yg memahami. jaga cashier pon manager bagi duduk sambil layan customer. bahagian retail memang susah sikit nak cuti lama. nnti kana tolak gaji. matenity leave di kira dari hari pertama kita bersalin. klau cuti sebelom bersalin di kira annual leave klau ada bagi. klau tak unpaid leave

Takpayah lyn hr dgn manager toxic yg cuba manipulate staff. Tak cukup org , management la kena fikir. Bukan kita plk nak bekorban. Taklarat pi jumpa dr mintak surat. Dorang ni majikan nak kerah tenaga kita ja. At the end of the day, apa2 jd dkt kita dan baby, org cuma boleh simpati. Ingat tu sis. Kalau kita taklarat , baby lg2 la. Sbb duduk dlm perut.

Masa checkup try explain dekat dr. Mungkin dr akn bgi surat atau mc sehingga bersalin

2mo ago

Takpe la sis . Redha je la . Saya haritu bgthu dr yg kerja saya mmg berdiri tak sempat nak dduk dan menyebabkan kaki bengkak n kadang false contraction . So dr bg mc smpi saya dpt cuti sblm bersalin

Tunjuk surat doktor pun tak boleh apply ke?

2mo ago

Dia suruh stay smpi hujung bulan