lmp dan edd

Hi, Saya cuba nak bertanya, normal ke LMP sama dgn saiz dan ukuran baby waktu scan? Sbb last saya period 8/9/2021-14/9/2021. Tetapi saya bernikah 19/9/2022. Selepas itu, pada tarikh 16/10/2021 saya pergi scan LMP saya dah 6mggu dari tarikh 1st lst period tu sama dgn scan ukuran kantung dr kata 6mggu tapi saya nikah waktu tu sepatutnya saiz kantung baru 4 minggu. Dan skrg saya dah 24 minggu dan edd pun tak beza sgt kurang 2 hari je. Saya baru terfikir nak tanya, normal ke? 😅

2 Balas

Memang begitu pun cara kiranya sis. Usia anggaran ambil dari lmp. Ukuran sebenar dari masa scan. Tp kalau ukuran lmp dgn scan tu sama means memang implantation tu terjadi memang pada waktu subur selepas ur period tu iaitu pada selepas awak nikah. Kena faham how our period cycle works. Cycle normal 28 hari. Day 1-7: waktu period (8/9-14/9) Day 13-15: waktu subur (20/9-22/9) Jadi waktu subur tu mmg selepas awak nikah 19/9. So memang kena kira dari first day last period tu laa

Normal, mmg spatutnya sama la dgn lmp. Roughly, pregnancy edd dikira berdasarkan cycle period bukan bila kita kahwin/bersama.