result tinggi selepas minum air gula

saya bukan jenis yg makan atau minum benda manis. minum pon 90% mmg air kosong je. selalu cek gula guna yg cocok jari tu mmg result x lebih dari 6. tapi aritu puasa pastu amik darah, minum air gula. after 2 jam ambil lagi darah. didapati kandungan gula dlm badan saya tinggi utk darah yg diambil kali ke2 tu iaitu 8.2... kenape ye? mcm mana nak solve ni? Ade tips? #1stimemom #ingintahu #airgula #sangkut #11minggu

1 Balas

sekali dh sgkut kncing manis, mmg smpai bby lahir la di-cop gdm..hehe.. solution dia ,sis kena tenang, kdg2 sbb pembawakan baby, hormon bdan kurg stabil, insulin bdan x beroperasi dgn baik, itu semua normal, sis jgn cemas.. sis cume perlu jaga makan, 2hari sbelum buat bsp (cucuk darah kt jari) tu, hentikan mnum manis n hentikan mkn nsi, cuba tukar kepada roti wholemeal + salad + scrambled egg saja.. pastikan pkul 8 mlm tu sis dh mkn kyg2 and stop mkn,sbb kena puasa utk bsp esoknya kan..insyaAllah result akan normal dan di-cop gdm on diet saja.. moha brjaya ye sis..😘

3y ago

waa, tenkiuu utk tips! akan dipraktikan next time. 😉