Saya betul betul tak ingat tarikh last saya period ,mcm mna tu ya nnti nurse tnya sya nak jwab apa ,

Saya betul betul tak ingat tarikh last saya period ,mcm mna tu ya nnti nurse tnya sya nak jwab apa ,and adakah kaedah supaya boleh tau dah week brapa?

2 Balas

Awak x de track down kt mana2 ke tarikh last period tu? Ke cuba ingat semula bila tarikh tu bila2 awak free duduk2 tu... Sy pun x ingat Sgt tp ingat2 lupa lah mcm tu. Sy bgtau nurse 1 tarikh tu, bila nk buat buku pink 8 weeks tu nurse scan, die ckp betul ke tarikh last period awak tu, sy ckp betul lah, die tanya lg kali ke 2, sy ckp sy ingat2 lupa tp sy confirm date tu, lpastu die ckp baby awak dah besar nie, dah 13 minggu, dah boleh nampak jelas bentuk baby. Boleh, kaedah lain boleh trace guna ultrasound bila scan baby tu. Tp nk scan tu awak kena tahu juga week brapa. Kalau bwh 8 weeks baby kecik Sgt takut x nmpk janin die lg. Takut awak pula kecewa.

8mo ago

ya sya pn igt2 lupa, slalunya sya igt tarikh tp kali ni tak ingat berapa hari bulan ,seingat saya dlm 20 lbih jer ,saya pergi check nnti bulan hadapanlah

Estimate jela, kalau mcm awal bulan hari ptama period, inform la pakai tarikh 1st week tu, tp nanti dia akan scan & ikut besar baby juga..yg oenting jgn cakap tak ingat je, cakap jugak lebih kurang berapa haribulan, mudahkan kerja nurse