Meroyan Kulit, ada yg kena teruk macam saya ke. Rasa down sgt.

Saya bersalin czer. Kat perut paling teruk gatalnya. Kena selepas sebulan. Boleh jadi teruk lagi dari ni ke..

Meroyan Kulit, ada yg kena teruk macam saya ke. Rasa down sgt.
19 Balas

Saya dah kena sis. Saya skrg tgh pantang 38 hari. Kena masa berpantang 15 hari dan sembuh hari ke 30. Saya gatal satu badan. Merah mcm kulit terbakar. Saya cuba mcm2, last2 saya pegi cucuk di klinik swasta, dr ckp sbb ekzema. Ramai je kena masa pantang, mngkin sbb ubat bius dan darah kotor. Skrg tggl parut hitam je. Gatal2 dh kurang. Kena bnyk bersabar dan cuba ikhtiar beli mcm2. Sis boleh try mandi air suam daun sirih campur asam keping n garam bukit. Daun sirih tu sapu kat badan yg gatal. Amalkan buat hari2. InshaAllah mujarab.

1y ago

Ye sy pun rasa mcm terbakar. Ingat nk pergi cucuk jgk. Garam bukit pun sy dh beli. Tgah cuba, harap cepat hilang. Tq sis..

ms sy dlu lepas bersalin kena gatal2 dkt pelipat mcm ketiak mcm kena gegata besar2 bintat..bila pergi klnik doc suh pakai sabun jnis sulfur..dia suggest sy guna bioshield nya sabun dgn bg krim sapu dan ubat makan.. doc kata sbb peluh pun blh jd mcmtu ..jd kena jg makan .kalau mandi guna sabun yg sesuai xblh guna shower gel..mg puan cpt sembuh..aamiin

1y ago

Yela, sy skrg pakai sabun baby je. Makan mmg saya jaga, tak pasti punca nya apa. Hm. Tq sis.

Sy pernah jadi macam nie tapi sikit je masa lepas pantang, rasanya sebab makanan kot masa tu. Jadi gatal gatal dekat lengan dua belah and perut sikit. Masa lepas pantang tu memang dah selamba je makan seafood makan keropok ikan taktahu ikan apa. Lepas tu sy stop makan seafood and ikan, berapa hari lepas tu dah okay. Sy pun bersalin czer.

2y ago

Saya pantang makan. Makan ikan masak sup, bening sahaja dgn sup kaki ayam. Air sejuk dan ais pun tak usik. Sama makanannya dari awal bersalin haritu, tapi tiba2 je naik mcm ni. Harap boleh ok cepat lah.. tq share sis.

Saya pun kena few days lepas beranak. Saya assume perut tgh nak kecut so stretch mark tu jadi gatal 😅 saya sapu palmers cocoa butter untuk stretch mark tu. Alhamdulillah lepas tu ok. Control supaya tak garu sgt. Saya mmg ada eczema so nak ckp salah mkn.. tak juga sbb mmg jaga betul bab mkn dari time pregnant lagi.

1y ago

Ouhhh. Ok tq share ye sis.

saya pernah kena mcm nih....lepas bersalin gak...tp saya bersalin normal....saya mintak ubat kat kk lepas tu saya x makan benda yg boleh sbbkan gatal2 mcm tu...teruk gak saya kena.....penuh satu perut....tp lepas pantang mkn n boh ubat...dia hilang....

2y ago

Boleh hilang ye. Ok lega dengar. Sy dah refer KK, dapat ubat sapu dan ubat gatal. Harap hilang cepat lah.

sis buat mcm mna ye bg hilang?and kurang rsa gatal..sbb saya pun kena sebiji mcm sis..kt kaki lg dasyat..penuh dari peha smpai kt jari kaki..kt pelipat tu smpai bengkak and kluar air kuning🥲gatal amat..takleh tdo mlm langsung..

sis salh mkn ke..czer kna pantang mkn btul².sy pantang mkn lama smpai skrg dh 2 thun lps sy czer..now msih berpantang mkn jgk..sb xnk tnggng risiko akn dtg..sis cba rjuk pd doc..moga smbuh sperti biasa..ammiinn

2y ago

cba rjuk gn doc..jgn stress sgt..bnyk kn berdoa..

Sy pernah kena ni.. Waktu ank prtama.... Ada terbaca.. Ni antra salah 1 meroyan juga sis.. Tpi meroyan kulit.. Cuba cari info fasal ni.. Sbb sy berubat cara kampung je sis..

2y ago

Tapi sis kena tanya doktor juga yaa.. Mna tau ada alergik lain juga.. Semoga Allah kurniakan kesembuhan untuk sis yaa..

Elakkan makanan ada histamine. And no sugar in your food ke apa. Kalau nak makan buah pun orange je kot, and limit once a week.

2y ago

Ouhhh histamine. Noted sis. Tq ye.

𝑠𝑒𝑚𝑜𝑔𝑎 𝑑𝑖𝑏𝑒𝑟𝑖𝑘𝑎𝑛 𝑘𝑒𝑠𝑒𝑚𝑏𝑢ℎ𝑎𝑛,𝐴𝑎𝑚𝑖𝑖𝑛𝑛..

2y ago

Amin, terima kasih..