Effect pil perancang

Saya bersalin czer anak pertama. Lepas pantang saya makan pil perancang oralcon yg KK provide. So far makan pil tu mmg tak affect berat/jerawat etc tapi perasaan nak bersama suami tu tak ada. Lansung tak ada walaupun sikit, sampaikan sebulan sekali dua je bersama tu pun suami ajak. Masa bersama pun tak enjoy. Rasa bersalah sgt, rasa berdosa sgt tak penuhkan permintaan suami. Masa bersama suami pakai kondom. So skrg saya nak stop pil perancang, tapi untuk cycle ni saya baru makan seminggu. Takpe ke stop terus camtu ? Ke kena habiskan satu cycle ? Nak tanya pendapat mommies semua please 🥺

3 Balas

Kadanf bukan sebab pil tapi postpartum mmg kurangnya libido. Sebab kurangnya libido, bila maknya penat, layan baby punya needs, banyak fikir, depress dan perubahan hormon. Tapi kalau nak eliminate, try la stop dulu tgk perubahan mcm mana 2-3 bulan. Tapi kena pakai protection lah. Dah stop pil ada kemungkinan ganggu period sikit. Effect bergantung berapa lama ambil pil.

4w ago

Dah stop 2 hari, terus period. Padahal baru je period last week. Harapnya tak lama lah period ni

Stop terus pun takpa. Tp make sure still double triple protections. Guna sarung time tak subur & buang luar. Sebab guna sarung pun tak boleh 100% avoid. Buang luar tanpa sarung pun tak 100% effective

4w ago

Masa bersama pun saya guna kondom. Tapi time tu still makan pil. Skrg taknak makan pil dah sbb keinginan bersama tu tak ada. So ni hari kedua saya tak makan pil. Nanti period akan datang sama mcm waktu makan pil tak ? Ke dia akan kacau sikit ?