Hiv test untuk anak

Saya baru tau saya hiv+ masa anak saya usia1y3m doc dah suruh untuk berhenti susu badan masa tu, tapi saya sempat bagi susu badan mungkin 4-5 hari lepas dapat tau saya hiv+ . sebab mental saya tak kuat, jaga anak sorang sorang & kena hadap penyakit ni. jadi masa 1y3m haritu check anak saya hiv negative, next appt 20/12/2023, untuk ambik darah kali ke dua. ada possibility anak saya positive ke? saya cuba utk buka hati & redha. tapi tetap ni yang bermain dalam fikiran saya. macam mana kalau anak saya positive. ada yg mengalami jugak ke seperti saya. tolong 🙏🏼🙏🏼🙏🏼

2 Balas

Saya takde pengalaman, tapi hiv memang boleh berjangkit dari susu ibu. Sebab tu doc sarankan berhenti susu badan. Sebaiknya ibu cuba untuk beri alternative lain. Saya tak berada di tempat puan untuk faham perasaan tu, memang rasa tak kuat, tapi puan fikir untuk kebaikan anak juga. Ikut saranan doc ya.

possibility tu ada sis. doa banyak2, fikir positif ya. moga Allah jaga sis & anak 🌹