cyst ovari

Saya baru stop depo 4 bln yg lepas , sbb rasa mcm depo tu tk ok dgn saya , Alhamdullilah period terus datang & regular setiap bulan lepas berhenti depo . Tapi 2 bln lepas baru dapat tahu ada cyst ! 😭😭😭 nak tanya korang ada tak pengalaman ada cyst tapi mengandung ? saya sebenarnya merancang untuk anak ketiga . Tapi dpt tahu ada cyst ni kecewa terus 😭😭 saya risau dia akan effect susah nak mengandung🥹#ingintahu #bantusharing

cyst ovari
22 Balas

jgn risau sis. rezeki pasti ada. indah pada waktuNya🙏🙏🙏 cuma utk sementara, kena sembuh dari cyst dulu. Sy pun cyst fighter juga. terkejut bila doktor sahkan sy ada cyst jenis endometriosis. penyebab dia, hormon x seimbang. tapi yg hairannya, period tidak pernah 'cuti'.😂 jadi sy amalkan pemakanan yg boleh menjadi penyebab cyst 'berbahagia'. antara yg sy buat try usaha; 1. minum air halia + lemon + madu asli ketika haid 2. kurangkan stress (masak or buat aktiviti yg sy suka) 3. elakkan fikirkan hal² yg membebankan fikiran yg nantinya akan membawa kpd tekanan 4. tidur awal 5. ambil makanan tambahan(suplimen) khas untuk masalah cyst semoga membantu... Sy pun masih berusaha mendapatkan baby 😭

12mo ago

Alhamdullilah sis skrg saya pregnant hee , 🤭

Sy ada cyst ketika mengandung.. Time tue xtau pun ada cyst Bila doc scan nmpk cyst 3CM awal2 preggy 9weeks.. Dalam bahagia tue terselit sedih sbb sy bc mcm2 klu cyst tue membesar boleh bahaya kn bby.. Pastue kena GDM pulak tiber HB low 😵‍💫 Dugaan nya Allah saja yg tahu.. Tp sy kuat kn semangat, mkn cm biasa.. Fikir +ve & berdoa pada Allah semoga baik2 saja semua nya.. 18weeks sy scan cyst dh xada GDM sy dlm keadaan terkawal Now just HB low Allah permudahkan 1 per 1 Sis doa pada Allah & jgn stress ya Enjoy pregnancy sis.. InsyaAllah dipermudahkan 😇

1y ago

Alhamdullilah ye baby sihat & cyst pon hilang

Saya pernah ada cyst. Period saya tak datang 2 bulan masa tu. Tengah ttc anak ke 2. Dr check rupanya ada cyst 2 ketul. Dr try bagi pil perancang dulu katanya untuk betulkan hormon. Sebab dr syak cyst saya sebab hormon. Kalau betul cyst tu sebab hormon, kalau saya period nanti cyst akan kecut sekali. Kalau tak, dr kata suruh operation buang. Saya makn pil perancang 1 cycle, pastu period. Lepas period gi check lagi sekali, Alhamdulillah cyst dah takde 😊

1y ago

Yess cyst ni mmng hormon , saya period regular sis cuma bulan lepas je tiber dtg 2 kali , sis makan perancang apa

Saya ada cycst masa mula Dr buat scan bulan 1 & 2. Dr mintak refer pakar obgyn kalau saya rasa sakit. Dr jugak bagi tahu kalau dia tak membesar takpe, tapi kalau membesar kena pantau. Takut ada komplikasi. Tapi alhamdulillah lepas masuk bulan 3,4,5 cyst saya kecut & tak membesar ( non active). Rata-rata saya dengar ada yang sampai bersalin ada cycst tapi pantau aje selagi tak memudaratkan or sakit. Ini pengalaman saya ada cyct early pregnancy :)

Saya lepas 7bulan kawin masih x lekat bila check klinik swasta rupanya ade cyst dekat ovari belah kanan 4cmX4.5cm. lepas tahu ade cyst sy jaga mkn , sy x mkn makanan yg berasas kn soya. alhmdulillah tepat setahun kawin sya prgnant. walaupun mase tu masih ade cyst. makin besar bby makin kecik cyst tu. dan alhmdulillah cyst tu dh hilang skrg tgh tnggu hari je bby boy nak keluar 😊

1y ago

period regular tak sis ? saya pon tgh cuba nak jaga makan ni

nampaknya kes kita sama. pi swasta buat growth scan utk baby 8w tapi org sono nmpak Cyst dlm 4cm gitu. then refer ke kk ibu dan anak bgitau ada Cyst kt doc...scan2 doc ckap xde Cyst ok je semua. doc cakap mungkin baby tengah membesar so Cyst tu kecut sendiri dia. insyaa allah saya pun just chill2 je xnk pikirkan sgt psai Cyst tu😅tkot terbawak stress makin menjadi2 plk Cyst tu plk

1y ago

ya saya mmg tgh pregnant😅tapi org sono check tmpat lain sama so dia nmpk Cyst plk. lpas refer ke kk ibu dan anak biasa. terus xnmpk Cyst mungkinan dh kecut

saya dr bujang (2014) ada ovarian cyst. bila sah pregnant (2022) saiz cyst makin beso jadi 5cmx5cm. sepanjang saya pregnant 9bulan cyst tu x hilang. saya bersalin bulan 12 2022, bulan 5 2023 ada followup dgn doc pakar saiz cyst masih sama mcm mula² pregnant. bulan 11 2023 nnt ada next followup lagi. setakat ni doc bgtau cyst saya jenis simple cyst so x merbahayakan diri saya.

1y ago

insyaallah xde pape. saya doakan semoga semua urusan awak dipermudahkan

sy pernah dgr pengalaman org lain yg ade cyst, dia ade cyst tpi dlm masa yg sama mengandung n siap kembar lagi.. lama kelamaan bila baby tu makin membesar cyst tu akan kalah.. tpi ade jugak jenis cyst dia akan kacau baby. mcm sy punya baby x bleh survive mngkin pemakanan sy yg bt cyst tu sihat 🥲 sbb sy hantu cheese slalu

1y ago

o... mcm tu pula

cyst tu ada di dua2 ovari ke? sy dulu pas operate buang cyst terus mengandung.tp pas bersalin rupanya ada lg cyst membesar dgn bahagia.kemungkinan besar masa mngandung,cyst tu pun ada.cuma doc x detect.😐.baby 7bulan,sy operate buang sblh ovari dan tiub sbb size nya dh 14cm ..tp doc kata boleh je nk mengandung,sbb belah kanan ada lagi ovari.

1y ago

Aduu yekee sis , sis cyst jenis bahaya ke

hi, sy ada ovarian cyst (jenis dermoid) size 8cmx5cm .. dan skrg tgh pregnant 37w4d.. 3hb ogos ni nanti akan buat elektif czer + cystectomy.. doakan sy ya.. sy mmg tak nak buang masa awal² prgnant dulu sbb ada risiko keguguran.. jd sy biarkan je cyst tu smpai skrg.. semoga cyst awak tak berbahaya & cepat kecut 💕

1y ago

aamiin terima kasih doanya sis 💕 haa sy bru dpt tau masa awal² mengandung sbb masa scan untuk confirm dorg tak jumpa kandungan dan ingat kandungan sy luar rahim, dh 10 minggu keatas scan baru nampak janin .. dr suruh buang cyst masa kandungan 14week mcm tu tp sy taknak sbb risiko gugur dan dorg nak buat operation dari bawah pusat ke bawah (sy ada previous scar lscs 2018 jd mmg taknak kalau nak kena operate menegak tu) 😅