Folid acid

Saya baru pregnant 5w sesuai tak makan folid acid nih ? #firstmom #firstbaby

Folid acid
20 Balas

Hi momies meh saya terangkan 1. Folic acid ada 2 yg pertama 400mcg (mcm yg sis tunjuk ni) dan lg 1 tu 5 mg yg doktor bagi 2. Yang 400mcg boleh start makan dari 3 bulan sebelum mengandung smp la dh mengandung sekurang ii nya smp la kandung berumur 12 minggu 3. Selalunya selepas 12 minggu doktor akan bg ibu ubat obimin bila dh dpt obimin ni ibu dh tak perlu makan dh acid folic sbb dlm obimin dah siap ii ada folic acid 1mg lebih bnyk dari 400mcg 3. Ibu yang ada pernah ada kelahiran sebelum yang ada Neural tube defect , sakit sawan , kencing manis dan obesiti perlu makan 5mg itupun ikut saranan doktor 4. Kalau sis normal takde masalah mcm yg saya sebut dekat nombor 3 mkn yg 400mcg je 5. Btw kalau momies nak tahu jenama appeton ni lah jenama folic acid yang terbaik