Folid acid

Saya baru pregnant 5w sesuai tak makan folid acid nih ? #firstmom #firstbaby

Folid acid
20 Balas

Hi momies meh saya terangkan 1. Folic acid ada 2 yg pertama 400mcg (mcm yg sis tunjuk ni) dan lg 1 tu 5 mg yg doktor bagi 2. Yang 400mcg boleh start makan dari 3 bulan sebelum mengandung smp la dh mengandung sekurang ii nya smp la kandung berumur 12 minggu 3. Selalunya selepas 12 minggu doktor akan bg ibu ubat obimin bila dh dpt obimin ni ibu dh tak perlu makan dh acid folic sbb dlm obimin dah siap ii ada folic acid 1mg lebih bnyk dari 400mcg 3. Ibu yang ada pernah ada kelahiran sebelum yang ada Neural tube defect , sakit sawan , kencing manis dan obesiti perlu makan 5mg itupun ikut saranan doktor 4. Kalau sis normal takde masalah mcm yg saya sebut dekat nombor 3 mkn yg 400mcg je 5. Btw kalau momies nak tahu jenama appeton ni lah jenama folic acid yang terbaik

awak boleh cari folid asid 5mg.. selalu doctor akan bg 5mg punya..bgtau je dkt farmasi nk folid asid 5mg.. xpon boleh je awak nk consume mcm 1) obimin 2) maltofer 3) iberet 4) ganilia dlm ni semua dh ada asid folid

saya mmg ambik folic acid ni untuk twins sy.. alhamdulillah okay je.. g kk nurse bgi obimin... jgn mmbazir, teruskan je dengan yg ni ya..

Mkn je sementara sis,,nnt p klinik diorang bg yg sesuai☺️☺️sy pun mkn yg ni msa ttc dn selepas pregnant,lepas buat buku pink sy mkn yg klinik kasi

Boleh je sementara nak buka buku . Saya pun macam tu jugak . Siap nurse pesan habiskan appeton dulu baru sambung makan yang kk bagi

kalau nak yang lengkap ambil obimin new atau obimin pluz . ada sekali folic acid dan semua yang dilerlukan baby serta mommy

sy pun makan ni sementara bukak buku pink.. pas dah bukak.. obimin laa.. pastu tukar yg lain pulak 😂

sya ambil b complex shaklee jee.. dah lengkap dlm tu folid acid dan lengkap vitamin b smua.. rasa btenaga je

sesuai je. sy mkn ni 3 bulan sebelum rancang utk pregnant. Alhamdulillah ok & lekat terus

sblm mngandung mmg saya da amalkn mkan nie 6 bulan smpai buka buku pink n nurse bgi obimin..