puasa ketika hamil

Saya baru masuk trimester ke dua kehamilan. Adakah waktu ini selamat untuk berpuasa?

15 Balas

Sy ms hamil 7 bulan kena waktu bulan puasa.. Pakar xbg puasa.. Sbb takut sy haipo..dn sy gdm insulin ontime.. Jd xdibenarkn.. Tp baik sis tanya dokter, sbb biasa dokter tau keadaan kita mcm ane? Bokeh atau tidak.. Sbb klo xboleh sis buat jg takut infek pd baby nt bahaya... Itu yg pakar bg tau kat sya, sbb sy ada kawan dya berpuasa ms hamil dya dh masuk 6 bulan .. Tiba2 scan baby jd kecik sbb ibu nya berpuasa.. Xmembesar... Jd dya kena reafer pakar.. Dn pakar marah kenapa berpuasa klo tau xok.. Bl dh mcm tu nk bagi naik balik berat dh payah..

tengok pd keadaan juga sis. lain org lain ketahanan badan.sy dulu hamil masa bulan puasa dah 8 bulan, dpt puasa 2 hari je. kena gastrik. lps tu masa nak scan doktor detect ketuban sikit je.. lepas pd tu memang tak puasa smpai raya. sebab fikir anak dlm perut lapar nak makan tapi mama dia nak puasa. sy terpaksa korban jugak la puasa thn lepas. ni thn ni harapnya boleh ganti dgn jayanya.

5y ago

😍 thanks

Sy pregnant 7bulan mse bulan puasa... Alhamdulillah bleh puasa penuh... Ats org la sis bnde mcm ni... Try dlu klu rse x bleh better jgn truskn... Klu baby dah gerak pntau pgerakan dia... Wajib sahur ye sis... Biasa sy wajib sahur mkn kurma blangan gnjil, mnum susu dgn air msak

Mintak nasihat doktor... Macam saya tak boleh puasa sbb selalu hypo 😭😭😭😭...tak dapat la ganti puasa yg lepas... Dah la tahun depan due date bulan puasa..... Apa3 pun doa yang baik2 in syaa Allah datang yg terbaik

Saya thn lps masa awal2 preggy de cuba wat puasa ganti. Dpt sehari je sbb bila dh masuk asar tu mata berpinar2.. x berani jugak. Last2 pas bersalin bar

Bg sye tgok keadn sbb sye pn prgnt mso bulan puasa jgok diawal2 jgk...tp alhmdllh sye dpt puasa cumo xfull lh lm 2,3ari sye skip puasa sbb xlrat...

now sy dah 27w..stil bbki 7hari lg puasa xgnti..tnya nurse..dia kata..bleh dh nk puasa..ambik smggu ,ganti dlm dua hari..sbnarnya sy runsing jgk ni..

5y ago

Tu la.. 😅

Kna tny doc..bgtau ur body condition dgn doc.if ur body blh bpuasa tanpa adanya mslh y not..sbb sy ada kwn pregnant n puasa.baby krg gerak

Ats org sis..mcm sy xboleh nk puasa..jd hypo..sis try la dlu..klu rasa ok blh teruskan..klu rasa xlarat..better jgn puasa lg..

Sy ada bt research..trimester kedua wktu trbaik klu nk puasa..mcm sy bru ni settlekan gnti puasa..ok je..ikut org jgk