Mengandung selepas keguguran

Saya baru lepas miscarriage minggu ni, tak sempat masuk OT utk s+c, sekali bleeding complete miscarriage. Sy nak sgt ada baby dalam masa terdekat.. Boleh ke sg try to conceive once period dh stable, atau kena tggu bberapa bulan dulu?

3 Balas

Sya week 12 gugur, so doc kata 3-6 week boleh try prgnant balik, saya pantang sebulan jugak, n sya gugur 26/4, dalam 31/5 sya period, so ada la bersama, sbb ada baca sekli priod boleh je try balik la, so tak sngka lekat, period bulan 6 sya tak datang cek2 double line smar trus beli clear blue naik prgnant, n sya awal tu tiada bleeding ap2, smapi la week 7, saya sidai kain nk mandi lepas tu nmpak mcm spotting, so pakai la pad, tiba2 mcm bnyak pulak, trus hsbnd bawk ke klinik, doc cek semua rupa nya kntung tak mmbesar dah ikot week saya dah week 7 tapi doc kata kantung mcm week 4, so dia kata tggu dlu, blik tu sya tidur bngun tngok kntung jatuh cntik jee, so emrgncy naik wad bersalin tu doc bebel, dia kata rahim tak kuat lagi utk prgnant, sbb bru gugur mcm tu, smbil bebel, sya ni senyap ja laa. So kalau sis rasa sis kuat at least 3 kali suci, 3 kali period. Kalau sya mudah lekat pulak lepas gugur hri tu. Ni sya lekat balik lepas 3 kali period. Harap bertahan smpai la melahirkann.

sis gugur berape week? sy pernah gugur 8w, lepas 2 bulan doktor bg merancang semula.. tp lepas setahun baru sy pregnant balik.. tp bertahan 16w je.. kali ni doktor sroh rehat 3 bulan.. lepas 4 bulan Alhamdulillah sy pregnant balik.. folic acid jgn skip..

xboleh. kena tgu atleast 3 to 6month after miscarriage utk bagi rahim tu kuat balik. nnti boleh lead to 2nd miscarriage kalau pregnant balik dlm masa terdekat.