Payudara bengkak susu

Saya baru lepas bersalin 29.6.23..dan bayi meninggal 37jam selepas lahir 30.6.23..bayi meninggal sebb tertelan najis dan ditahan di NICU.sy xsempat nak susukan bayi..dan sekarang sy mengalami bengkak susu dan xkeluar langsung..sakit sangat...ada cara x nk kurangkan sakit?terima kasih membantu ye

7 Balas

salam takziah puan, cuba pump sambil urut area bengkak tu, insyallah akan okay. tetek akan bengkak setiap dua jam sebab pengaliran susu dalam urat tu nk keluar so setiap kali rasa mengeras kat bahagian tetek tu, urut & pump.

boleh tgk kat utube cara urut bahagian areola kta utk kluarkan susu . gunakan teknik C utk memicit nipple dn jgn stres sewaktu nak kluarkan susu trsebut mggunakan kaedah pump atau manual picit . bnykkan positif vibe

salam takziah puan;(..smga Allah gantikan dgn lebih baik ...berkenaan soalan puan, sy first mom..tiada pgalaman..tggu yg experienced jwb ;)

Cuba letak kepingan kobis atas dada semalaman..takziah puan

Takziah,stay strong Mummy

Salam takziah ye puan...

Takziah puan..