HAMIL SELEPAS BEBERAPA BULAN BERSALIN CEASER

hi saya baru jer bersalin ceaser awal bulan Julai tahun ni . saya dah bersama suami masa baby genap 2 bulan dan SEBELUM pasang perancang iucd, tapi suami buang luar. saya takut sangat kalau mengandung lagi😥 saya tak nak bersama tapi suami desak saya 😭 dia kata yakin tak kan mengandung sbab buang kat luar je. Beberapa hari ni saya ada rasa krem kat pinggang dan ada spotting darah sikit, dalam 2 hari je macam tu.. lepas tu takde dah. adakah tu tanda pregnant? saya tak test upt lagi sbab saya belum period dari sejak saya bersalin memandangkan bayi saya full breastfeeding. Saya risau sangat.. Tolong kongsikan pengalaman yang pernah alami macam saya. thanks #pleasehelp #seriusnanya #ingintahu

8 Balas

saya ceaser juga , berpantang sama macam macam bersalin normal .. anak dah masuk 3bulan keatas saya start bersama dengan suami , doc pakar sarankan saya makan pil je alasan dorang cakap sebab berat badan saya .. Alhamdullillah , dapat lah juga jarakkan 2tahun .. saya ada baca satu artikel ni mengatakan paling awal boleh pregnant adalah selepas 6month tapi tu pun kena berbincang dengan pakar tapi kemungkinan juga sebab hormon puan juga tu sebab bf kan kebanyakkan yang saya dengar kalau bf ni memang lambat nak period tapi tak pastilah betul ke tidak .. apa2 pun kena cek dulu puan ..

bab kata suami desak to sis blh bincang dngan suami,tunjuk pada dy risiko klau termengandung lagi nty,sbb sis czer tkut rahim kita je tak siht lagi .sy ank 1 n 2 pantang smpi 100 hri lepas 100 hari bru kmi bersama.. sy merancang sndri atas org jugak merancang mcm mana pon..tpi alhamdulillah 5tahun sorng jarak n skrg rzeki mengandung ke 3 jarak 6 tahun... apa2 pun semoga dipermudahkan urusan sis

kenapa tak pujuk suami utk tunggu sekejap lepas pasang iucd tu. buang luar tak menjamin takkan mengandung, pra-ejakulasi pun ada sperma. kalau sperma sihat & sis pun tgh ovulating, mmg akan mengandung. minggu depan ke apa sis try la upt, kalau positif nk mcm mana, redha saja la. cuma kena ready fizikal mental.

cuba tanya ustaz dan ustazah bertauliah .. x silap saya la jika hamil di awal kandungan dan membahayakan nyawa si ibu boleh di gugurkan .. apa pon cuba dulu upt tu .. kalau mgndung cuba tanya doc bahaya atau tak ? dan tanya ustaz atau ustazah yg bertauliah .. moga2 ada jawapan buat semua mslah nya aminn ...

kalau breasfeeding period memang tak datang.. seingat saya sampai. baby 5 bulan la.. anak sy yg first sampai ke. tiga... sabar na.. moga dlm lindungan Allah selalu aamiin

nak tau test jela upt. x test mmg xde jwpn utk awk.

Buang luar x pregnant. Mungkin nk dekat period.

tnda nak priod kot..utk kepastian check guna upt je