Takut jaga baby

Hi. Saya baru hari ke 24 pantang anak pertama, saya sayang sangat anak saya. Tapi saya rasa takut nak jaga dia sorang sorang, rasa macam tak mampu, dgn sakit pinggang, dan saya masih rasa ngilu atau kadang pedih di tempat jahitan (beranak normal). Saya selalu taknak jaga anak saya, takut duduk berdua dgn anak, and nak tgk je, sebaik ada mak dan suami.. Macam mana nak overcome perasaan taknak and takut jaga anak ni ye?

5 Balas

It's okay sis 😊 bagi saya, masa pantang ni sangat tough, penting untuk proses recovery sis both physically and emotionally. Kalau sis nak overcome, sis boleh try slow slow. Saya pantang sebulan baru start tukar pampers baby. Bagi mandi baby sekali sekala. Selebihnya suami dengan mak buat. Kalau baby meragam tak boleh settle dengan saya, mak atau suami yang akan bantu tenangkan baby. Tak apa sis untuk rasa takut jaga baby sorang sorang. Saya pun macam tu. Setiap kali nak tukar pampers pun mak saya teman awal awal dulu. Bagi mandi, semualah. Sekarang alhamdulillah saya dah pro sendiri dan boleh buat sendiri. Jangan rasa down ya sis, setiap orang ada pace masing masing. It will all come naturally sebab itu anak kita 😊

tu normal. sy pulak masa awal2 tak takut tp bingit bila dgr baby nangis😅 tp sifat baby mcmtu lah dia mana reti apa2 lg. dgn baby tak reti hisap menyusu, dgn nak bancuh susu formula lg. nasib suami byk tolong. kalau baby nangis dia angkat dok tolong tenangkan. dia suruh sy tidur rehat. masa tu mmg rasa mental & hampir meroyan. luka czer sy tak fikir dah sbb lasak gila rasa. tp lama2 (walaupun baby baru masuk 2 bulan), dah lali dgr dia nangis. tak rasa apa dah😂 dia nak nangis time pakaikan baju lepas mandi? ok nangis lah nakkk. lepas siap angkat & susukan. mcmtu je la kita sbg mak ni. lama2 benda akn dtg secara semulajadi. kena byk bersabar, ni semua proses utk kita belajar.

6mo ago

saya alami benda yang sama . tapi saya jadi takut terbawa bawa . smpai saya down .

saya since hari pertama dh jaga sendiri suami hnya masak mknn pantang saya sja sbb saya set yg suami saya dh letih dgn kerja , perasaan sis tu slow2 overcome kna accept yg kita ada tanggungjawap sbgai mak komfem sis boleh , mula2 biasalah koyak jgk mental tpi percayalah lama2 sis enjoy moment berdua dgn ank , saya pun new mom jgk bby bru 29 hari jahitan saya smpai terbuka uruskn ank

Sama kita sis..sy dh 36 hari..bersalin czer n luka dlm masih terasa sakit n luka luar tbuka sbb hritu benanah..baby byk husband uruskan n mertua selalu bawak dduk dgn dia dekat bwh..kalo mertua bawak naik baby dkt ats sy jd mcm xkeruan, risau kalo dia menangis sbb sy jd tkt kalo dgr dia menangis jd blur since sy ada anxiety ..tp kalo bab pakaikan baju n tuam tu sy blh buat asalkan dia xngis..

Nak x nak, reti x reti awak akan naturally care for the babies. Sbb anak sendiri kan, kita rasa tanggungjawab tu. Takpe sis, slow2, step-by-step. Since mak & suami still around kan, ha boleh je tolong assist awak. You can do it! 💪🏻 Sakit pinggang tu mmg sampai sekarang sis anak sy dah 7 bulan 😂