PAKAI GLYCOLIC ACID SEMASA HAMIL

Saya baru first trimester, boleh ke kalau nak pakai skincare The Ordinary glycolic acid 7% semasa hamil? Stress celah kangkang & leher gelap 😭😞

16 Balas

Kalau boleh stop je dulu semua, before pregnant, I pakai semua skincare ingredients yang ada salicylic acid, retinol, including glycolic acid untuk ketiak, but bila tahu pregnant for 4 weeks terus stop semua. Then pergi pharmacy tanya pharmacist pencuci muka, sunblock dgn moisturizer yang sesuai untuk pregnancy. Kalau nak beli apa2 kalau boleh tanya dulu Dr. Bahaya untuk baby. Even deodorant pun I stop. And start cari product yang sesuai untuk baby.

hormon tu awak. nnt selepas bersalin akan hilang sendiri. awak ptot risau baby dlm rahim dr kawasan pelipat gelap tu tau. itu boleh hilang. kalau awak slh pakai product dn membahayakan baby acane. sabar okay❤️. kalau xnk stretch mark lekat dr awal ni pakai terus lotion stretch mark atau bio oil. sbb stretch mark dekat 3rd tremister baru nampak

Saya nasihatkan stop and kena bersabar. Saya time pregnant ni pencuci muka yg ada lactic acid pon sy stop. Apa tah lagi rutin yg lain. Sbb risau. Memang muka dah mcm kertas pasir, celah2 mcm kulit manggis dah 😂 tapi takpaa. Tak lama pon. Lepas bersalin nanti kita pulun sental semua tu 🥰

awak pakai apa-apa produk pun mesti tak kan ada perubahan. itu bukan sebab apa. tu sebab hormon mengandung memang macamtu awak. semua yang mengandung akan rasa apa yang awak rasa. lepas bersalin nanti dia slow-slow akan hilang and back to normal. buat masa ni, awak kena SABAR ✨

sila google bnyk yg ibu preggy and nf mom takleh pakai. if u punya skincare bnyk active ingredient sila research ya. even essential oil pun ada yg taj sesuai utk preggy mom. sy pun stop semua active ingredient since tahu pregnant. sy pkai yg utk hydration shj.

Tak boleh guna active ingredients sis. Avoid kan aje lah.. rajin2 scrub lah kalo suami menegurnyaa.. in case kalo husb awk tegur lah ea.. 😄 sy guna pencuci muka ngn sunscreen je sepanjang preggy ni takde nak kesah hat lain.. relax2 ajee dgn pregnancy ni.

sabar sis. kadang sebab hormon. dok pakai apa sental pun tak hilang. nanti lepas bersalin baru rawat semula. celah2 tu tak ada siapa nak tengok. nanti kalau bersalin pun tak ada nya misi dengan doctor tu kisah gelap ke terang ke.

Relatively safe, in small amount. Tapi sebab tak banyak research yg dibuat utk penggunaan product utk ibu mengandung, mungkin lebih selamat utk avoid. Guna body butter, atau baking soda sugar scrub je for now hehe 😉

1y ago

Wahh! Okay this is a good substitute! Thank you sangattt 🥰 saya akan cubaa!

pakai Dari drugstore je tu pn sy tnye pkerja tu mane yg sesuai utk pregnant lady . jgn berani sgt pkai bhn2 dlm skincare yg kite xtau ok x utk pregnant women. xpn Tanya doktor n nurse awk.

normal tu..jangan pakai benda bukan2 dlu sis..pembawaan baby..hormon kita tu..semua mummy menghadapi nya...sama mcm saya sendiri..nnti dh bersalin..slow2 benda tu hilang