PERSIAPAN SEBELUM & SELEPAS SELAMAT BERSALIN SERTA PERSIAPAN HARIAN BAYI. EXPRESS MAMA 🥺😥

SAYA BARU DAPAT TAHU SAYA HAMIL 5 BULAN. APA-APA PERSIAPAN SAYA TAK SEDIAKAN LAGI SEBAB AGAK TERKELU & TERKEJUT DENGAN BERITA NI. SEBAB SAYA CHECK SEBELUM NI SAYA TAK HAMIL,INI SAYA WALKIN HOSPITAL DISAHKAN HAMIL😥. SEKARANG SAYA BUNTU APA PERSIAPAN YANG PERLU SAYA SEDIAKAN UNTUK BERSALIN & BAYI YANG BAKAL LAHIR NANTI. PARA MOMMIES BOLEH TOLONG TAK LISTKAN APA YANG PERLU SAYA SEDIAKAN UNTUK HOSPITAL BAG FIRST TIME MUMMY,BARANG-BARANG BAYI LEPAS DILAHIRKAN NANTI,APA PERSIAPAN YANG SAYA PERLU SEDIAKAN NANTI?PERSIAPAN BERSALIN DIHOSPITAL,PERSIAPAN HOSPITAL BAG UNTUK BERSALIN,BERPANTANG & PERSIAPAN BARANGAN BAYI UNTUK HARIANNYA NANTI..#seriusnanya #ingintahu #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

21 Balas

Sy just share ye sis.. priority sy 1. Barang baby dr pampes,baju, mandian, equipment, penyusuan. 2. Barang saya berpantang.. daun mandian, akar kayu, krim2 panas, pakaian... 3. Makanan waktu pantang,. Sy xnak susahkan mil. Jadi sy pntg sdr.. hsbn xnk hire CL. Xth la knp.. pdhl blh claim gan company 🥲 Jadi sy tgk instant menu mcm kerepek bawang,serunding.. pastu menu2 yg senang.. jadi sy blend bawang,halia siap2 agar senang nk msk nanti.. Sy pn beli pot porridge sdr. Senang nk reneh sup, dan lunch box elektrik, senang nk msk kat katil smbil jaga baby (klo hsbn bz) sy akan buat jadual utk pembahagian tugas. 4. Cari tukang urut 5. Plan utk sunat klo baby girl 6. Plan utk bertahnik, cukur jambul dan duit berat rmbut tu sy nak buat doa slmt kt masjid rmh sy pd hari ke-7 nanti.. kira siang tu sy jmp ustaz/imam.. mlm tu anta mknan dlm 50pek/sy derma je dlm tabung masjid utk amalan sunat. 7. sy tgh riki2 lg mcm mn nk settlekan akikah.. sy xnak simpan lama2.. xdela nk buat majlis bsr2.. nk buat amalan yg dituntut saja.. mcm csin sy dia tempah makanan, letak lam tapawe and agihkan je...tp klo sy buat mcm ni, pening jgk nak agihkan...mgkin sy join korban wkt raya haji nanti. 8. Last skli nanti br sy fkr, nak cari pengasuh ke, mcm mn ke.. sbb skg sy berhenti keja. Lps ni plan nk msk keja blk.. klo wfh pn, ssh nk fokus baby.. nanti ank/keja terabai. So tu je la plan sy.

ni sta copy dari website asianoarent jugak act tak silap lah,lps tu compile jadikan list pendek mcm ni Senarai barang baby 5 helai baju baby lengan panjang 14 helai baju lengan pendek 12 helai seluar panjang 4 helai seluar pendek Persediaan barang baby: 10 helai barut baby 3 helai rompers 11 pasang mittens and booties 2 helai topi kepala Barang baby: Kain bedung Tisu basah Changing mat Nappy liners Detergent Nappy krim 1 paket (12 helai) napkin baby Baby pin Barang baby ke hospital: Pampers @ lampin pakai buang Tisu basah Changing mat Nappy liners Detergent Nappy krim Sabun mandi Syampu bayi Bedak bayi Barang keperluan baby:Baby lotion Minyak bayi Tab mandian bayi Tuala mandi Krim nappy rush Vicks Gunting kecil Pemotong kuku Nasal aspirator Termometer Sikat (guna jika perlu, kalau tak ada cukup rapikan rambut anak dengan tangan) Berus gigi (ini boleh beli bila dah ada gigi) Kapas putih (saiz baby) Botol susu Puting (jika perlu) Berus pembersih botol Cecair pencuci botol susu khas untuk bayi Breast pump Cooler beg untuk simpan susu yang dipam (terutama ibu yang bekerja) Bekas simpanan susu perah @ storage bottle Nursing bra Nursing pad Termos Set tilam Stroller Car seat Baby carrier Diapers bag

hmmm 🤤 barang penting keperluan baby : 1.Baju baby 2.towel baby 3.barut baby 4.Swaddle baby 5.Napkin baby(kalau perlu) 6.Pampers baby 7.Sabun, shampoo, minyak baby 8.Tilam baby 9.Booties and mittens baby 10.Blanket (kalau perlu) 11.Babykot (nak ok.. tak nak pun ok) 12.Buai (saya tak galak kan but sesetengah baby high demand nak buai😄) 13.Walker (saya tak galak kan tetapi ade sesetengah perlukannya) 14.Play mat (Harus jika mampu untuk keselamatan baby for tummy time ) 15.Toys baby ( supaya dia x bosan dan selalu bonding dengan baby ya👌) 16.Botol baby ( Lebih baik Direct feeding supaya baby tak nipple confused... bagi botol bila ade masalah nipple or kene pakai susu formula) Keperluan ibu: 1.pad wanita 2.barang berpantang (lain org lain cara) 3.Breastpump (incase ade emergency contoh.. baby kuning ke... or bengkak susu ke.. mcm mcm lagi ya) if boleh beli breastpump yg bukan manual👌supaya tak penat mengepam heheheh.

takpe masih sempat je. saya start beli pun masa 33w haha. yg penting beli keperluan asas mcm baju harian baby, bedung, diapers, diaper cream, wet tissue, sabun mandi, minyak telon. persiapan bersalin pun bawa baju, kain batik, selipar, telekung, makanan ringan, towel, tudung sarung, toiletries. tu saya la mmg simple je semua saya siapkan dulu. lepas tu baru tambah lagi mana yg patut ikut keperluan

1y ago

Terima kasih 😍😘🥰

Tidak apa sis. Masih sempat lagi. Sy pun 5 bulan juga tpi masih belum beli apa2. Sis jgn stress, jgn panik. Sis tgk bnyk bnyk tiktok, youtube dan bincang dgn suami ttg apa yg perlu dibeli. Banyaak video sis, skrg semua di hujung jari je ☺️

sy sudah 5 bulan.. persiapan baby belum lg. scan jantina pun belum.. nanti dah 7 ke 8 bulan boleh sediakan brg sikit2.. kalau x mampu beli selepok. beli sedikit demi sedikit

1y ago

baik aqin

barang bayi -pampers -bju, topi, kain napkin/bedung, mitten, booties -mnyak telon, losyen, mndian bby brg ibu -pad -set bpantang: bengkung, mnyak angin -stokin -pump susu

1y ago

Terima kasih 😍🥰😘

5 bulan awl lg.. Y patut sis risau kan adalah diri sis dulu. Pastikan dah checkup dengan baik, buku pink dah ade.. Tp xpe.. Kite risau awl xde mslh..

Saya google je hari tu. Start beli dh msk 7 bln . Ada list lengkap sy tgk kt blog . Cuba sis cari senang ada gambar skali

nanti bersalin xpaya bawa bnyak baju . bawa yg perlu saja . 5 bulan masih awal lgi nak beli baju beby .