IBU OBESITI SEMASA BUKA BUKU PINK

Saya baru buka buku pink pagi ni... BMI saya melebihi 30.... nurse ada inform yang spanjang kehamilan saya kena control makan supaya xnaik berat badan melebihi 9kg... saya pregnant first baby... ada tak ibu2 dalam ni pernah alami macam saya.... ada x tips nk control makan utk berat xnaik lebih daripada 9kg....#firstmom #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

2 Balas

sy! BMI lebih 30 juga. berat booking: 83kg berat bersalin: 86.6kg berat baby: 3.3kg awal trim sy alahan jadi berat menurun. tgh trim 2 baru berselera tp kawal makan sbb gdm on ubat. so berkala saja la sy makan tu yg naik 3kg je sepanjang hamil. Alhamdulillah baby besau keluar haha. tips nya. makan suku2 separuh. bykkan sayur & protein (penting utk elak sembelit juga). snack buah & kekacang. minum byk air putih. sehari tak kurang 3L sy minum. mlm makan before 8pm. cut air manis kalau boleh.

1y ago

okk terima kasih

Pnglmn sy buka buku, bmi 31.5, sepanjang pregnancy naik ngam2 9kg, tak sangkut gdm, cuma hb low. Awl2 pregnancy berat sy turun byk sbb alahan & +ve covid. After that baru naik slow2 smpai ngam2 9kg dari berat masa buka buku.

1y ago

ada control makan tak?