Tolong!!! Saya taktahu ni

Saya baru buat pregnancy test yg clearblue digital tu n reult pregnant 2-3. Saya tanya orang yg lebih berpengalaman, ada yg kata tak perlu jumpa doctor dulu. Tapi ada yg kata boleh terus jumpa doctor untuk check. Saya taktahu nak ikut yg mana. Saya nak jumpa doctor untuk tanya supplement apa yg perlu saya ambil masa awal pregnancy ni. Sebab sekarang saya makan folic acid hari2. Lepas baca perkongsian di asianparents ni, saya dah kena start makan prenatal vitamin. Folic acid tu dah kena stop ke? Saya confuse! Saya first mom to be, tak banyak pengalaman lagi 😭#seriusnanya #firstbaby #firstmom

10 Balas

hi awak. if awak nak scan selepas tahu upt positif pregnant pon boleh. xde mslh. utk confirm yg awak pregnant. cuma bila doctor inform belom nampak apa2 awak jgn panic je. kalau 2-3week mean kandungan awak around 4-5week. kemungkinan bila doctor scan belom nmpk kantung sbb masih baru. ada juga cuma nampak dinding rahim menebal. nanti doctor dkt klinik akan minta awak repeat scan semula dlm 2mggu. kalau awak nak tengok janin dn heartbeat baby seelok elok nya scan masa usia kandungan 8-9weeks. utk bukak buku pink pula boleh cuba call kk berhampiran awak. tnya procedure mcm mna. sbb ada yg kena buat appointment dulu ada yg boleh walk in terus. buat masa sekarang awak consume je asid folid 5mg dh memadai utk ibu hamil. xperlu rungsing okay. bila dh buka buku pink nnt doctor akan bg ubt iron. so nnt awak dh boleh stop asid folid then continue dgn ubat doctor bg☺️. sambil tu boleh je amal kan real food xperlu supplement pon.

2y ago

@hrmjr sebenar xperlu dengar apa org cakap. if awak risau boleh utk terus pergi scan. cuma mcm yg sy explain dkt awak je. nnt apa yg doctor akan bgtau. so awak jgn panik je masa doctor explain okay☺️. kalau 11/12 week dah boleh buka buku pink terus tu😁. kalau awak baca dekat page fb doctor imelda pon dia suggest utk scan masa ni. makan je terus asid folid yg awak selalu mkn. igt if ada spotting or bleeding please jgn tunggu or dgr ckp org okay. direct je ke klinik or hospital. setiap kita tak sama. semoga urusan awak dipermudahkan❤️

Dulu saya macam kak jugak. First mom kan, orang cakap kandungan awal ni tak perlu ke kk lagi, scan tak nampak la apa laa, kalau bleeding tuu first menempelan. Last² gugur hujung bulan 8 harituu🥺. Lepas tuu lekat semula last period bulan 9. Terus ke kk double check, dalam hari yg sama terus ke kd terdekat buat appointment buka buku merah. Buat buku awal sikit senang nurse nak pantau, check kita. Apa² jadi senang kan. Bertindak awal senang sikit. Nurse siap bagi taklimat pasal mengandung, pemakanan, perubahan badan. Doakan kandungan saya sihat ya semua🥰.

2y ago

uish scary! ada hikmah disebalik apa yg jadi tu kan. semoga urusan awak sepanjang pregnant & bersalin nanti dipermudahkan 🥰

mcm sya slalu buat lepas tau result upt sndiri , sya pergi klinik jmpa doc .. gtau nak double confirm upt .. kalau sama result , doc akan gtau bila blh buka buku pink sbb ada klinik yg kena bagi tarikh bila buka buku pink .. mcm tmpt sya , lepas dpt result doc akan scan nak tgk brapa weeks then dia akan suruh refer misi gtau buka buku pink .. misi akan inform tarikh .. folid acid tu truskan makan jgn stop smpai sis buka buku pink nanti .. dah buka buku pink nanti bru misi bgi ubat utk sis sbb nak tgk hb gak ..

2y ago

kk je .. x pe , asalkan double confirm upt and scan tau brapa weeks .. and sekurang nya dpt tarikh bila buka buku pink😊

Pengalaman sy..teruskan consume folic acid sampai la buka buku pink. Kalu doc klinik kesihatan tak ada bagi apa2 supplement, pls teruskan makan folic acid. Macam sy, start masuk 16w, baru doc bagi supplement iaitu ubat iron sebab sy ada masalah hb drop. Ubat iron ni dah ada folic acid. Jadi makan je ubat iron yg doc klinik kesihatan bagi dah mencukupi. #firstmom

2y ago

thank you for the info mommy 😊 ilmu yg bermanfaat

puan boleh ke klinik swasta utk double check pregnant. then, call kk kaw puan utk set up tarikh buat buku pink (if nk monthly checkup kat kk. klau nak check up swasta pn boleh). sementara tu, teruskan makan folic acid sampailah next app jumpa doc/nurse. diorg yg akn tentukan nak kena tukar ubat lain atau tak ikut kesesuaian result darah (hb) puan.

2y ago

tvs scan ni doctor akan scan jika berlaku spotting/bleeding. scan masa 8-9weeks ke atas masih xnampak janin. doctor akan scan melalui bawah. utk awal2 pengesahan ni doctor scan dekat perut ja

kirala dr last period..klu dah 6 minggu, puan p klinik swasta dulu scan..klu blum nmpk tda pndarahan mngkin awl jd masih blum nmpk..tungu smngu lg scan lg..8 mngu buka buku pink d klinik kesihatan bawa gmbr scan skli..puan mkn obimin semua ada dah dlm tu tuk satu biji smntra blum brdftr kk. mkn ja folic asid ..folic asid baik tuk baby elak kecacatan

8-9w dah boleh buat scan utk confirm pregnancy kat klinik swasta. lepastu call kk kawasan sis utk booking bukak buku pink. biasanya kalau takde history gugur atau masalah lain, 12w baru buka buku. depends kk kat kawasan sis. teruskan makan folic acid & boleh minum susu. nanti dah buka buku pink doc akan bg vit yg sis perlu makan.

klu nak slamat, ble 7 weeks peg klinik swasta utk scan..sbb mostly tyme tu da nmpk kantung& bby.. slagi awak xde bleeding, insyaaAllah bby ok je.. tp klu ade bleeding/spotting, trus peg klinik ye.. skg nie mkn folic acid je.. ble da buat buku pink kt kk, nant nurse bg ubat lain.. tyme tu bru awak stop mkn folic acid..

Awak makan acid folic. Kira sampai week 6 dari first period pertama baru pergi check. Sebab selalu nya week 6 kebawah masih tak nampak. Nanyi risau sangat macam saya sebelum ni. Buat masa ni banyakkan bed rest and makan acid folic and minum susu ye ❤️ tahniah and take care tau ❤️

2y ago

terima kasih awak untuk info nya 🥰

Teruskan mkn asid folic smpai bersalin sis.. asid folic bagus utk bby dan ibu

2y ago

thank you for the info awak 🥰