Alahan teruk ke untuk first trimester

Saya baru 9weeks, memang biasa ke kalau alahan teruk? Sy tanya member yg pernah mengandung, dia ckp alahan sy teruk. Padahal baru first trimester tapi dah start mabuk kenderaan, pagi pagi nk drive pergi kerja mesti standby plastik. Biasa mmg suka mkn ikan, skrg bau ikan goreng pun dah tak boleh, mesti muntah. Nasi pun tengok hari kadang boleh makan kadang tak boleh. Terpaksa makan roti ke kuih ke untuk ganti makanan berat

10 Balas

Sama macam sy, tak boleh bau jiran2 masak tumis bawang putih bau minyak goreng2 🤢 makan pulak boleh telan roti & kuih tu pun sekadaran je tekak rasa payau. Buah ok, nasi mmg tak sentuh skrg dah nak masuk 14weeks. Berat pun turun drp 75 ke 67, harap lepas ni berselera balik la. Bila tak makan lapar sampai nak muntah, bila makan muntah 😮‍💨 pregnant ke2 ni lain macam sikit alahan dia.

2mo ago

sama.. xleh bau sambal skrg. bawang2 pon xleh

saya alahan teruk first trimester lansung tak boleh makan nasi..makan je muntah minum air je muntah..jiran sebelah masak pun boleh muntah tak boleh hidu apa-apa lansung makan buah saja yang ok..dah nak masuk second trimester mual loya dan selera makan dah okey2 bab bau2 masih tak boleh lagi lah nak hidu

Every preggy mom experiencing different hormones changes. So yeah memang takkan sama untuk setiap individu. Ada yang takde morning sickness at all. Ada yang all the way her pregnancy till delivered. Ada yang macam biskut. Kejap ada kejap takde. Be strong mom💪

sy dah pregnant 3x smua alahan truk smpai kne drip air. muntah je smua mknn. berat trun bnyk n xnaik2. itu smua normal. after trimester satu dia akn berkurang perlahan2. kata org la. sy tetap je muntah cam biasa hihi cuma manageable n rse kuat skit bbanding trim 1

saya mengandung anak yg ke 4 ,kali Sy kerap rsa nk ngis,tak Tau lah knp ,sikit2 nk ngis 😂 sensitif sgt ..kdg benda yg pelik2 jd Sy ngis, anak2 yg lain tgok Sy dorg Pon pelik 🤣

2mo ago

pelik2 kan. xnak nangis pon nangis jugakkk

Normal sis, sy dlu pon mcm tu gk, mcm mayay hidup🤣 mkn buah je, bgun je muntah. Baring je 3 bln hadap. Masok trimister kedua hilang pening dh, selera je lagi blom ad.

yup saya alahan dari awal pregnant.. hilang alahan smua masa 11w mcm tuh .. tapi still ada sikit² mcm ubat gigii, sabun mandii.. bau² ikan hahahah

mcm sy alahan sampai masuk 2nd trimester, makan okay cuma tak boleh lambt..masuk angin terus muntah asid 😵‍💫, skg ni pon kadang2 ada jgk...

Kita sama saya masa 9week sngt teruk alahan saya tapi tak lama masuk 11week saya ok da.. kejap ja tu . Semoga sihat selalu ibu🥰

normal je.. sy start alahan teruk masa preggy 6weeks sampai la 12weeks skrg dh okay ..masuk second trimister okay tu