Start shopping barang baby

Saya baru 5 bulan pregnant (23weeeks), boleh ke start beli brg baby sikit2 dlu memandangkan skrg banyak sales hujung tahun… ada pantang larang ke sbb pernah dengo org ckp x elok beli awal2. Saya saja nk prepare beli sikit2 dlu , bersalin pulak time bulan puasa. Nanti dah hujung2 takut tak larat/ terkejo2 dgn wktu berbuka lagi . Sorrylah saya overthingking skit.. harap ada yg sudi share ye#bantusharing

36 Balas

kita sama rasanya sy pun dah 23w+. saya sekarang pregnant baby no.4 even ada some baju and barang boleh recycle mmg akan rasa excited nk beli barang2 baby. bak kata husband sy, kita meraikan baby yg baru walaupun bukan semua benda baru atleast ada lah serba sikit utk sambut dia. and sy pun dh start beli sikit2 start 12w pregnant untuk bg sy semangat utk diri sendiri and baby. masa 20w hari tu baru rancak membeli itu ini. kalau awak 1st baby lagi banyak barang nk kena complete kn and barang baby pun bukannya murah ye. pada saya boleh je beli sikit2 dari awal pregnancy. good luck mommy ❤️

pantang larang apaa pulak😂🤣 saya dulu tahu pregnant terus 'window shopping' masuk cart mana jumpa, bila harga murah terus beli, bila ada duit terus beli. beli sikit2. tkde masalah pun nak tunggu bila2.. nak beli hujung2 pregnant, if duit banyak boleh je sekali beli terus beratus beribu.. kalau alasan sbb awal lg takut gugur, x make sense sbb mengandung 9bulan pun baby boleh meninggal, dah berjaya bersalin pun boleh meninggal. kalau hold sbb nk tunggu confirm jantina, huhu semua nak ikut jantina ke pastu next baby if jantina lain tukar semua la ek

pantang larang mengarut je tu sis. selalunya kalau first trimester faham kalau orang cakap jangan beli/excited dulu, sebab kebarangkalian untuk keguguran tu tinggi, takut kecewa. tapi eventually atas kita juga. apa salahnya kita nak happy dengan pregnancy kita kan? teruskan je jangan peduli apa orang kata. bukan dia nak belikan pun, kita juga kena belanja sendiri.

5mo ago

agreed. sy masa tahu pregnant 2nd baby pon still excited beli brg baby. haha. sy beli awal masa tahu gender baby😂😂. xde tunggu last minute. tapi mostly sy beli online. asyik add to cart. tau2 smpi rumah. haha

hi mommyy, beli je sis. seronok apa ada sales time cm ni. itula kesempatan kite nak jimat duit. x yah dgr mulut org lain. mom to be kena fikir positive dan minta doa yg baik-baik semoga baby sihat dlm kandungan skrg ni. pengalaman sy dulu, masa kandungan 7 bulan baru sy start beli barang baby kat Aeon Mall. satu tempat je pergi. sy dgn husband je yang tahu. x perlu updated kat sape2. pa pun semoga dipermudahkan urusan sis nanti.

Beli sahaja awak. X kisah pun baru2 lg. Time awak ada duit @ tgh sale beli sahaja. X perlu nk update kt mana2 pun bila awak dah beli tu. Cukup antara awak dan suami sahaja yg tahu. Part pantang larang tu, doa sahaja yg baik2, niat beli awal2 sbb nk saving apa semua kan. Kadang2 ada ibu2 yg dah cukup tempoh dah bersalin, ada sahaja baby x dpt survive. Apa2 pun ajal maut tu di tgn Allah. Yg penting kita doa yg baik2 sahaja.

Saya 4 5 bulan saya da start beli sis online je semua, husband memang cakap awal lagi, tapi tahu2 je barang semua da settle da saya beli 🤣🤣. Sebab fikir kalau da hujung2 bile nak berjalan da x larat, lagi satu boleh prepare bende2 lain pulak, rest ape semua. Sebelum 7 bulan semua barang baby barang saya da settle. So hujung2 ni tunggu hari saya rilex je. Menantinya baby 😁😁

5mo ago

Awal x kalut 🤣🤣

Saya beli masa 20w, beli sikit sikit time ada rezeki lebih. Lagi nanti nak balik sarawak untuk bersalin, penat nak melayan mengah nanti. Jangan dilayan kata orang, enjoy je pregnancy journey. Doa yg baik baik mntk yang baik baik, fkir yg baik baik. Kalau first trim tu tk beli tu faham la sbb doc pun ckp first trim memang risiko keguguran tu tinggi.

pantang larang apenye sis... mitos tuu 😅😆 jgn percaya.. now kan memang banyak sale hujung tau and Christmas.. sis rebut je peluang beli.. lagi jimat .. nnt takde sale.. nak beli pun pening sebab terbatas mengikut kemampuan.. saya masa pregnant dlu .. bila ade sale je.. saya beli ...asalkan sis enjoy 😉

bg sy ada je duit beli sikit2 ok je.. mmg time ni uii sana sini sale kan.. xde masalah pon beli je..ikut awk..therapy jgk ni kita happy beli brg baby pon seronok hehe.. yg xeloknye bru pregnant dh kabo ke media social..dh becerita padahal bru cek upt naik double line..ha itu pantang la jgk hehee ...

5mo ago

kdg empunya bdn je yg tau penat tu mcm mna..daya ketahanan dgn perut besarnye lg,dfn mengah berjalan,dgn kdg dtg semput2,tu x masuk sakit celah tulang peha lg..uii azab oii..sy pernah saksikan dpn mata ibu sarat pengsan sbbkan shopping last minute dy dh nk dkt due bulan dpn.. tup2 laki n mak mertua kata beli time nk bersalin nnt.. kesian dy kita ni la yg cpt2 berkipas dy..bg air..bg gula2.minyak angin kasi dy relax sikit..apa ja dlm beg msa tu semua keluar bg dkt dy kot2 boleh kurangkan sikit rasa berpinau mata tu. kesian kt dy..

Saya mula beli lepas 12 minggu. Beli time sale (macam 11.11, 12.12), atau baby fair, jimat la sikit. Bila baby dah lahir, semua dah sedia. Tak kisah lah orang cakap apa. Masa trimester ke3, memang rasa penat sgt bila berjalan banyak. Saya sampai marah suami kenapa parking jauh2 bila pegi grocery shopping.