Keliru ingin tahu Fibroid

Saya baru 2 tahun nikah. Bulan lepas saya Ada pergi scan TVs utk tengok telur ovari dan rahim. Alhamdulillah Kiri kanan telur saya dua dua besar. Tidak Ada PCoS.. cuma saya hanya Ada fibroid sebesar 1cm. Doktor kata tidak bahaya dan nanti datang sekali lagi waktu period utk amek darah nak tengok hormon mana yg mengganggu menyebabkan fibroid. Waktu itu Doktor tidak bagi apa2 ubat katanya balik ikhtiar bsama dirumah 2hari sekali bsama kerana telur ovari saya ok. Jadi persoalannya sekarang saya sudah lewat period 7hari. Test upt -ve. Adakah fibroid menyebabkan saya lambat datang period? Saya sangat risau dan mula overthinking. # #ingintahu saya ada amalkan folic acid sudah 1 bulan. Terima kasih yg mana sudi menjawab.🥹

6 Balas

Saya pun ada pcos + fibroid, selama setahun saya amalkan makanan sihat, jangan makan benda manis, junk food dan saya elakkan soya semua tu atas nasihat doc. Alhamdulillah saya disahkan pregnant dan fibroid saya hilang. Awak cuba amalkan makanan sihat dulu ya 🥰

fibroid memang boleh kacau hormon dan buat haid datang lambat. jangan risau. teruskan follow up dengan doktor. moga cepat sembuh ya. inshaAllah bila dah rawat dalaman diri, kita makin sihat, baby yang kita kandungkan nanti pun lebih sihat.

5mo ago

risaunya.. ok baik. terima kasih sis.

period sblm ni regular ke? fibroid setahu sy boleh kcau sikit2 period tpi klu kecik 1cm tu dia tak ganggu utk nk pregnant insyaallah.

5mo ago

on time selalunya period.. bulan nie je lambat.. Tu risau bila tahu ada fibroid.

dokter ade bg tau x fibroid tu kwasan luar rahim atau dalam rahim..

5mo ago

awak Ada makan ubat apa2 ke utk kecut Tu? atau Jaga pemakanan sahaja?

Awak buat TVS dektat klinik swasta ke? Around berapa ya kena charge?

5mo ago

ya betul. saya buat klinik swasta.. TVs RM130 sahaja..

husband awak ada check sperm tak? husband awak merokok x?

5mo ago

check.. sperm dia ok. tidak merokok. cuma saya risau fibroid itu.