Berat turun mendadak

Saya baru 10 minggu +5 mcm tu, start alahan 7 minggu lebih. Baru je 3 minggu tapi berat badan dah turun 8 kilo. Hari2 mengharapkan air milo dan air oren je. Bubur, biskut, buah mcm2 saya cuba semua takboleh masuk. Bila la agaknya alahan nak kurang. Risau baby entah cukup nutrisi ke tidak.

7 Balas

sama sis😭 sy turun 8kg jgk.. dah ank first. kadang stress kesian baby dlm perut tapi bila makan muntah😭 boleh makan buah je.. sy dah minum air gula.. lekat gdm.. sy pun pelik sb takmakan benda manis.. makan pun taklalu.. bila test sendiri gula rendah pulak 3 lebih je

7mo ago

Try tanya doktor ada ubat tahan muntah ..saya jumpa doktor sebab Alahan terlampau jgk seminggu turun 2kg berat bdn ..masuk wad tiap2 mnggu.. doktor bg ubat tahan muntah sblum makan telan dulu ubat tu sejam sblum mkn..alhamdulillah ada perubahan blh la telan sikit mknn

4bulan baru ok sis...sy ni pn 3 bulan ada lagi loya² nk muntah...hari² minum sirap ais nk bagi hilangkan loya² tu😁😁kena banyak² bersabar sis.. insyaallah baby semua ok tu..xda apa

8mo ago

Harap yang baik saja untuk baby kalini. Aammiinn. Semoga alahan pun cepat hilang. Dah hilang semangat rasa

Saya dulu pun mcmtu,sy pergi hospital terus,risau sgt berat turun bnyk. Kat hospital lepas tmbh air,terus selera mkn dtg balik. Kalau dibiarkan takut baby tak dpt zat nanti.

8mo ago

Saya dah admit dah haritu masa 8 minggu. Dan dan keluar hospital jadi balik. Muntah teruk. Yang ini cuba bertahan je 🥲

biasa laa trimester 1. sy trun 5kg dlu. skrg 12 week dh kurang dh alahan. just sabar jela k dan enjoy pregnancy journey. xyah risau baby x ckup nutrisi sbb baby pon kcik lg.

8mo ago

Dua kali dalam masa setahun hadap mcm ni. Murung rasa. Ingatkan pregnant kalini alahan kurang. Rupanya sama je 🥲 baby sebelum ni meninggal semua salahkan saya sbb kononnya saya takmakan.

Awak kena pergi masuk air tu. Berat bdn turun byk tu. Nurse n doc sy ckp klu berat bdn tiba2 turun kena warded utk masuk air. Sbb apa2 risau dkt janin. Sbb masih baru.

8mo ago

Saya dah masuk wad dah masa 8 minggu haritu. Ubat hospital bagi pun dose paling tinggi. Still takjalan. Previous pregnancy pun sama cuma baby meninggal time 5 bulan. Previous loss 15 kilo

Saya skrg 15 minggu. Masa 12 minggu admit ward sbb muntah teruk smpai turun berat badan. Skrg muntah lagi tapi tak sekerap dulu. Awak dh pergi jumpa doctor ke belum?

8mo ago

Dah awak. Saya bawah pemantauan pakar. Buka buku pink masa 8 minggu hari yg sama teruk naik ambulance admit ward. Previous pregnancy 14 minggu kemuncak muntah teruk sampai doktor buntu nak bg ubat ape semua takjalan. End up baby saya meninggal masa 5 bulan.

Dah test minum air gula? Apa result?

8mo ago

Belom lagi. Tarikh minum air gula pun takdpt lagi