Baby 23 hari asyik nak susu

Saya bagi susu ibu tapi melalui botol . Kenapa ya baby dah minum 3-4 oz & dah sendawa . Lepastu dia akan minta lagi susu . Banyak nya baby minum 😅 . Risau kembung perut dia . Saya takdan nak buat stok & takde masa untuk saya rehat . #bantusharing #pleasehelp

4 Balas

Anak saya pun minum 3-4oz sekali minum dan sekarang berat dah naik banyak 1.5kg hari ke 27. Tapi saya tak risau sangat sebab setiap kali dia menyusu, dia akan berak dan taik berak normal dan tak ada sembelit. Gap untuk dia minta susu semula dalam 2-3 jam sekali. Btw saya fully breastfeeding baby. Waktu baby tidur saya akan pump susu untuk simpan stok dlm peti ais. If tak sempat simpan baby dah bangun, saya akan terus masukkan dalam botol susu kasi dia minum so saya boleh monitor berapa Oz sekali dia minum

5mo ago

Same. Anak saya pun taknak puting tapi saya kasi jgk waktu tukar pampers or waktu nak tukar baju dia. Masa tu dia isap. Kalau dia minum susu, lepas tu dia akan minta lagi. Dia akan tunjuk reaction nak susu. Selagi tak kenyang dia takkan tidur

kakak. banyaknya bagi 3-4oz sekali minum. overfeed dah tu. baby bukan nak susu tu, dia nak comfort. kesian perut dia susu banyak2. ibu pun tak terkejar dgn demand anak nanti. baby NB ni 1-2oz je sekali minum

Anak mostly nak ngempeng je tu bukan nak minum sngat pun nmpak je mcm lapaq tp bukan.. anak saya pun mcm tu juga tp saya smpai skrng 1 bulan 7 hari dia masi static 2oz skali minum…

rasanya baby tu nak rasa ada puting dlm mulut dia. Ada setengah ibu beri pacifier untuk tenangkan baby. Puan boleh cuba cari jenis lembut untuk newborn.