Nak tnya ibu2, yang pernah alami bleeding semasa hamil.

saya alami spotting dan pernah 2 kali alami bleeding masa awal kehamilan , mula dri 6 wks smpai 9 wks .bleeding masa tu jadi masa travel dari KL ke melaka. sekarang dah 12 wks spotting pun dah stop tpi still risau utk travel jauh2 .ibu2 yg lain mcm mana ya bila terjadi bleeding tu adakah korg pun ambil langkah utk tak travel jauh atau still korg travel je jauh . #SeriusTanya #ingintahu #firstmom #bantusharing

7 Balas

Saya trimester 1 dlu start mnggu ke 5 bleeding, disebabkn ada polip, sbulan juga lh spotting coklat dgn bleeding dan kluar ketulan darah beku skli. Lpastu msuk trimester 2, start mnggu ke 16, bleeding lg smpailah skrg siap ada kluar ketulan drh juga, lendir bcmpur drh juga, kalini sbb radang pangkal rahim. Mostly sy bleeding disebabkan pangkal rahim sndiri iaitu kemaluan, bukan bpunca dri bby. Syukur bby sihat2 je dlm. Awk ada dktor cek bawah x? Mnatau ada bpunca dri situ dan bukan dri bby

2mo ago

Sy skrg dh 17mnggu, ye dh mkan duphaston smnggu dh, msih kluar spotting juga. Kdg coklat, kdg merah cair.

Klu was2 better jgn dlu travel. My family pernah alami mcm tu tp dia still travel lg last2 baby dia pass away dlm kndungn. Byk blh jd punca actually bila jd mcm tu. cuma kes dia maybe sbb dia rsa pnt sgt travelling then dia push bdan dia, BP dia naik tgi. Klu pn sis nk naik flight pastikn badan cukup rehat, kdg kita rasa bdan ok tp actually bdan tgh pnt.

2mo ago

okay baik .thanks utk komen tu .

sy bleeding dr mmg terus xbg sy travel jauh dan byk berjalan. pegi kedai pon dr xgalakkan. smpaikan waktu nk raya hari tu pon dr xbg saya dan suami blk kg.. lps masuk trimester ke2 baru sy dibenarkan jalan2, tp still xbg travel jauh...

2mo ago

terima kasih

sy bleeding jgk awl pregnant, disebabkn naik kete pusing2 dkt area rmh je x g jauh pon, skali bleeding terus g spital.. lepas dr tu sy lgsg x kuo jln2 melainkn kuo utk checkup kk n spital sahaja. xnk amik risiko. so, pikir2kanlah utk kandungn sis...

2mo ago

ada spotting brown tu pun ada .sbb dlm tempoh 2 minggu lbih tu hari2 kluar spotting .kadg2 kluar bleeding yg drah tu .tpi utk sya 2 kali je yg mcm truk sikit sbb yg tu mmg kluar drah merah .yg lain mcm light pink mcm tu je .atau light brown dan dark brown.

ikut pada nasihat doct - sepanjang saya bleeding doct tak bagi travel. so saya memang duduk rumah je. tak keluar rumah lansung. pergi beli barang dapur pun suami je yang buat.

2mo ago

oh lpas tu sis pergi je la ye .kira okay ke lpas tu???

Sy pernah 2 kali bleeding. Tapi spotting je. Terus jumpa dr. Bed rest 3 hari dan dr bg duphaston. Elakkan aktif sgt dan travel tau 🙂

2mo ago

awak bleeding masa week brapa ya

Sis boleh tahu sis bleeding kluar darah segar ke just koko mcm tu?

2mo ago

yup sis setiap hari kluar .smada byk or sikit je .yg sya igt pernah la berenti sehari pastu esoknya ada balik. cuma yg wrna mmg betul2 merah terang 2 kali tu je .yg lain mcm wrna lighy brown mcm tu .