Nak jelaskan kesalahfhaman aritu...

Saya ada minta pandangan ibu2 yang suami saya suka menekan dada saya dan lengan yang berisi tu diperut saya aritu kan..sdgkan masuk menjelang nak tidur..mesti rasa sakit diberitahu.. pinggang..dada..lemas segala bgai..saya tnya bhaya ke tak kan..sbnarnya dia ckp takpe2..dinding Allah dah lindung bgai sbb mybe dia dah pernah experience kawin 23 tahun kott n ada ada 4 org anak now...mybe gak dia kata confiden takde ape semasa isteri dia melakukan hubungan intim dgn dia mmg selalu waktu kehamilan kott...ntah laa..ibu2...tapi dada,perut pinggang sgala bgai sakit..rasa lemas sgala macam tu sepnjg ari..ni pun sakit..saya cuba mengiring jap..tapi rasa mcm ada gerak situ..taktau baby ke ape..tak berani mengiring lama2 pulak dahh..takut baby ape2...appointment ikut smlm..tapi minggu depan pulak...ada hal yang tak dapat dielak..tu je ye ibu2 yang memberi comment keatas suami saya...hopefully,fham la camtu...tapi bila saya rasa sakit dada perut pinggang dan lemas..time tidur dia kadang main letak je kat dada saya tgah sesak sakit tu..rasa mcm nak radang pun ada...dlm hati dia tak fham ke?,byk kli kata kat dia takut baby prob..effect baby..jawapan dia takpe2..ok je..Allah dah buat dinding dia kat dlm..takde ape..walau ade gak artikel doktor melakukan hubungan intim dgn pasangan ketika hamil tidak bhya..konon kata suami saya.. artikel doktor pun.. janin berkembang dgn baik..Dan bersalin pun takde kontraksi..mcm payah sgt konon. tapi perlu dielak jika sakit...tu kata doktor..sekian,ibu2..terima ksih...

4 Balas

Ohhh baru faham. Awk kena bagitahu lah dkt doc apa yg awk alami. Mcm saya masa 1st trimester tiba2 ada sesak dada mcm saya pernah kena covid dulu. Berjln, berckp semua x boleh. Rasa penat dan x cukup nafas. Masa first buka buku, Dr buat diagnose awl saya ada asma time pregnancy and kene jumpa pakar. Tup2 masuk je 2nd trimester, sesak nafas semakin hilang, cume x leh buat kerja berat/jalan lama nnti dia kena blk. But x seteruk masa 1st trimester. Bulan 8 ni nnti akn jumpa pakar utk tahu masalah knpe jadi mcm tu. So sepanjang perjlnn nk tahu punca tu. Elakkan perkara yg boleh mengundang dari terjadi. Sbb kita x tahu kn knpe jadi mcm tu. Saya byk pi swasta masa sesak nafas sakit dada. Cepat tahu punca drpd nk tunggu appointment KK dan dpt beri rawatan awal. Saya diberi inhaler sblm saya buka buku pink di KK. So far sedikit membantu dari xde apa. If puan dh jumpa dan dptkn rawatan, ok la tu puan. 👍👍👍

Sis bila dah msk 2nd trimester ni doc tak sarankan ibu tido terlentang ape lg meniarap sbb akan sempitkan salutan darah ke rahim. Lebih baik tido mengiring. Biasala mengiring rasa baby gerak. Utk hubungan intim waktu pregnant ada posisi yg tdk digalakkan ye. Boleh baca kt dlm apps ni juga. Lain org lain badan. Maybe wife dia dlu lasak n dh biasa tp ni sis sakitkan bila dia buat gitu.

merepek lah suami awak tu sis. alih ja tangan dia kalau menyakitkan. lain badan lain penerimaan. x boleh samakan awak dgn isteri lama dia. kalau x selesa selalu kena tindih, minta izin asing tempat tidur. utk kebaikan anak juga. theres no such thing dinding2 bagai. merepek.

Hmmm saya tak faham 😭

2y ago

sy pun xfhm 😅 dri yg first post hrtu lg,menekan?? dding?😅xdetail