Nak tanya mommies

Saya ada dengar, pregnant woman tak boleh pakai baju dalam (bra) yg ada besi macam selalu kita pakai tu sebab takut nanti nak bf tak keluar susu. Betul ke? Kalau dah kena tukar baju dalam yg takde besi, kena start pakai dari first trimester ke? Sebab dada saya sekarang ni sakit tapi memang dah sakit dari sebelum tahu pregnant lagi. Takut ada effect apa2. Mohon pencerahan please. #seriusnanya #firstbaby #firstmom #pleasehelp

12 Balas

Saje nk share, saya dr sebelum pregnant saje try beli bra material cotton mcm maternity bra tu cuma dia tk boleh unclip cup utk menyusu anak. Rupanya selesa dia ya allahhh besttt. Klu dh pregnant ni maybe awak boleh tukar maternity bra. First time pakai rs nk nangis sbb material and feeling tu comfortable sgt x mcm pakai bra biasa 🤣🤣

1y ago

Iyaaa, xpernah lah rasa mcm suka pakai bra. Tp yg ni suka sbb selesa 😂😂

sy dri first trimester dah tanggalkan bra🥲mmg tak pakai smpai skrg sbb sakittt sangat rasa terseksa sesak nafas dunia jd gelap cewah over..mula2 tak selesa mcm melayut2 je lama2 eh best pulak tak pakai bra..tp tu lah melayut la dia hahaha..nnt lps bersalin la pakai balik..ni lagi 17 hari due doakan sayaa..

1y ago

kann hahah selesa n somi pun tak kisah yg pnting tutup aurat helok pakai tudung yg tak lekap la so takda la nmpk layut2 tu🤣

actually bukan xkeluar susu tp boleh jadi bengkak susu nnt lepas bersalin..masa pregnant mmg breast kita akan membesar,ikut orang cmne..sy sejak bersalin anak first dah jarang pakai bra dkt rumah..kalau sis xselesa,boleh try sleep bra dkt rumah dan bra nyusu xde besi bila kuar..lagi selesa la bg sy..

saya since pregnant ni breast mmg besar. sblm pregnant pun dh mmg besar. lepas pregnant ni bertambah size dia. xselesa sgt2 kalau pakai bra biasa ada dawai tu. tapi saya pakai jgak sampai third trimester baru pakai nursing brapa.. selesa gila pakai nursing bra. lembut jaaaaa. nyaman sekali 😆

1y ago

saya beli kat shopping mall... ada kedai yg jual bra tu.. awak tnya la tgk da jgak yg juai nursing bra

xda kaitan bra yg ada besi dgn penghasilan susu badan. tp utk keselesaan , semasa hamil ( susu membengkak dan tegang ) mmg x selesa pakai bra yg ada besi. lebih baik pakai bra khas semasa hamil. selain bole tampung berat dada , selesa juga.

skali dh pkai maternity bra, prcayalah lps hbis myusu pun nk pkai yg tu je xde besi pn selesa yg amat 🤣 Sy lps wean off anak slung trus beli lagi bra cotton tpi amik yg tebal skit selesa ja.... kalau Tau dri dlu xbeli yg besi 🤣

sy pakai ok je.. sy beli nursing bra yg ad besi tp xde sponge.. harga mahal sikit.. tp selesa yak mat .. hehe.. susu pun Alhamdulillah meriah..

Masa pregnant ni selesa pakai bra yang takde besi. Serious kabo 😂 Saya pakai sport bra perghhh bapak selesa nyaaaaa 😂

Sy pregnnt ni xpakai bra.keluar bru pakai.tu pun yg xda wire.sbb sy lebih selesa tdk pkai apa2 d dalam😂😂

1y ago

Terbaik moms.. Sy pun rs selesa if tak pakai.. Kat rmh je tk pakai.. Klu prgi kluar kene pakai la ye... 😊

elakkan kan memakai bra terlalu ketat. elakkan pakai bra yg ada besi. pakai bra jenis cotton.