Payudara kecil

Hi saya ada concern pasal payudara saya. Saya punya kecil sahaja sebelum berkahwin. Cup A. Sekarang pregnant anak first saya rasa tak naik besar pun. Mungkin B sahaja :( adakah akan effect penyusuan nanti? Saya sekarang 6m.

16 Balas

Breast size tiada kaitan dengan penghasilan volume susu badan. Apa yang penting kenali jenis nipple, cara lekapan yang betul, supply vs demand concept, ada banyak lagi sebenarnya. Awak boleh follow certified Lactation Counselor yang ada di social media (FB/ IG/ Tiktok) seperti: - Puan Nad Masrom - Puan Ika Nabella - Puan Owh Dydiana - bestnyamenyusu - nyusoo.official (associate with Puan Nad Masrom) * Ada ramai lagi sebenarnya bila awak scrolling. Boleh belajar secara online atau dapatkan konsultasi secara face2face. Selain daripada LC, awak boleh dapatkan bantuan dengan lactation nurse di KKIA ataupun di hospital. Boleh tanya mereka semasa antenatal checkup awak. Harap membantu dan semoga breastfeeding journey awak dipermudahkan. Jangan lupa dapatkan sokongan moral & fizikal daripada suami. p/s: Saya pun cup size A. Bila pregnant upsize to cup B. Anak sekarang dah 2y++ masih lagi breastfeeding. Belum wean off sebab saya tak ready lagi.

Tak.. Saya pon sama, masa lepas bersalin nnti dada tkkan besar juga tpi kena keep bagi baby susu.. Nnti susu akan penuh n breast jadi besar sikit.. Saya sampai bengkak susu minggu pertama tu.. Lepastu breast jdi tk sama size 😅😅 tapi tu bukan makna sblah banyak susu sblah sikit.. Size tak menentukan amount susu dalam tu... Ni pengalaman saya la selama menyusukan baby sebulan lebih

alhamdulillah sis saya pun tak besar n cup B je dan dpt juga rezeki menyusukan anak saya yg ke 2 dan ke 3 sehingga umur mereka 4 tahun. yg bungsu skg umur 8 bulan pun masih ada rezekinya bf saya direct +pump. kita yakin sis. kena positif n rajin pump. insyaAllah cukup. semuanya rezeki dariNya juga lah. smga terus berjaya sis. 💪💪

semoga blh buang kerisauan tu sy pakai bra sama dr sblm kawin sampai dh kawin, sampai mengandung cuma tambah bra extender, sampai bersalin masih bra sama tp tk pakai extender dh, bf anak dr kat lr sampai skrg anak 1y10m masih bf tkde campur2 fm, fc cuma bbrp teguk, dan masih pakai bra saiz sama jenis sama

takda effect pun sis, saiz payudara ni takda lambang susu byk ke sikit, ada je yg saiz besar tapi susu takda, yg kcik susu byk. mcm saya ni pun saiz kcik, Alhamdulillah susu still ada lagi, anak pun nak dekat 2y da. kalau awak mmg niat nak myusu badan, inshaAllah susu ada.

Saiz payudara tak de kaitan dengan pengeluaran susu. Ada pengetahuan penyusuan susu ibu yg betul, pengeluaran susu ibu lancar dan cukup. Boleh join group FB HAPPY BREASTFEEDING MALAYSIA atau medsos Owh Didiyana. Banyak info bermanfaat tanpa jualan milk booster

Sy punya pun cup A jgk. sampai skrg masih pakai bra yg sama. Pregnant anak first jgk. jgn fikir bukan2 pasal dada kecik. InsyaAllah susu badan ada je dengan izin Allah.

x ganggu pun..breast sy pun kecil size 34 je😅 alhamdulillah x ganggu penyusuan bg sy sng breast kecik ni ..Klau bsr nnt tertutup hidung bby

Rilek sis, breast saya pun kecik. Gemuk anak saya telan susu ni. Jgn risau. Breast kita ni medium utk keluarkan susu je. Susu dtg dari otak kita

Saya pun payudara kecil. Allah kurniakan susu ibu yg mencukupi dari anak newborn hingga sekarang 2 tahun. Ni dlm process wean off.