Klau puasa akn drop x ssu badan?

Saya ada byk puasa yg perlu dganti. Boleh x bg tips mcmna ibu2 mnyusu kekalkn ssu bdn spaya xdrop? Dan bgainana ibu plan jdual ssu utk pam smasa puasa.? Sbb sy ibu bkerja. #pleasehelp #bantusharing #breastfeed #puasa #workingMom

8 Balas

Hai. Depends, ada orang tak drop pun. Tips dan ini disyorkan pakar juga. Minum air banyak ketika berbuka dan sahur. Boleh lewat kan sahur tapi jangan terlajak sahur ketika azan je sudah. Banyakkan makan buah ketika berbuka dan boleh amalkan makan kurma ketika sahur dan berbuka. Rasa lapar tu dapat kurang bila makan kurma (dengan izinNya). Kalau saya tidak bekerja tapi masa tu anak tak berapa nak menyusu direct so saya pam tiap 4 jam sekali tapi selang dengan direct. Tapi mommy bekerja boleh pam 3/4 jam sekali bergantung demand anak selalu menyusu berapa banyak

Boleh puasa sis..insya Allah susu still ada sperti biasa. Banyakkan minum air masa sahur dan berbuka. makan buah2han terutama buahan sunnah mcm kurma, delima yg bagi tenaga dan banyakan air susu. kalau x biasa mkn kurma, delima tu, boleh try milk booster. Pastikan pam siang hari 3 ke 4x. Kosongkan breast, power pumping. insya Allah susu x akan drop. Kalau risau drop dah try puasa sehari, try jarakkan hari puasa tu. sbb puasa gantikan, so x semestinya kena berturut. selangkan hari puasa. isnin khamis ke. insya Allah boleh..💪🥰

1y ago

Boleh tu..insya Allah minta sebaiknya pd Allah, pasti boleh..💪🥰 saya pernah puasa ramadhan penuh dlm keadaan fully bf. Disebbkan saya fully bf, dari anak pertama lagi, so period selepas bersalin memang lewat datang. Anak dah masuk umur setahun sebulan, setahun 3 bulan mcm tu baru 1st period selepas bersalin. So, kalau cun tiba ramadhan, saya memang x lepaskan peluang utk puasa penuh..😍 insya Allah kandungan sekarang adalah kndungan ke 4, tetapi anak yg ke 3. sbb kndungan sblm ni saya keguguran. Saya dah fully bf dari anak pertama lagi. Sampai sekarang anak ke 2 dah 3 thn lebih masih bf dan akan bersambung insya Allah kpd baby baru yg akan lahir x lama lagi. Semuanya atas izin Allah dan usaha kta nk bf anak sebaiknya.

klau sy x drop..sbb Dari ptg tu sy dah kerap minum air masak..sblm sahur tu sy bgn awal..mkn nasi ngn kuah sayur sawi letak isi ikan bt bulat2 dlm tu n skali mnum air rendaman buah kurma y sy dah rendam dari petang..dlm stengah jam tu sy mnum air nestum cereal.alhamdulillah susu mmg bnyk n pekat

1y ago

cari kurma y lembut baru sedap

boleh cuba refer link ni. dr pakar laktasi puan nadmasrom https://t.me/TipsPenyusuanLCNadMasrom/208

sy x drop pun.. janji minum air bnyk waktu sahur.. mkn nasik mkn kurma

Drop sikit tp kena topup blk dgn makanan yg berkhasiat

Sy pn trtanya benda yg sama huhu

1y ago

Hehe smoga mbntu post ni utk puan🤍

bole je puasa..