Bantu saya ibu2

saya ada anak umur 1 thn 4 bln masih BF..dan saya juga bru saja pregnant,sy ada baca dkt satu group ni ada ibu tu share kalau mngandung kena stop nyusu anak kalau masih teruskn BF boleh kguguran ? mohon penjelasan ibu2..

7 Balas

pengalaman sy pula anak pertama baru 9 bulan and sy czer.. skrg kandungan kedua dh msuk 7 bulan and ank first dh 1thun 3 bulan .. sy mmg menyusu badan full sblm pregnant , bila thu pregnant pun sy teruskan je and dh dptkn pendapat doc and nurse ,dorg cuma ckp kalau tkde pendarahan atau cramp pada perut ok je utk teruskan .. Alhamdulillah stkt ni takde pape and saya masih menyusu smpai skrg , cuma dh tk kerap mcm dlu sbb sy dh cmpur dgn susu formula .. susukan ank bila dia nk tidur shj .

4mo ago

oh mcm tu...trima ksih ya

Mcm sye doc ckp seeloknya stopkan la bf ank,sebab bila ank menyusu rahim mengecut,tapi tidak la trus mendadak,slow slow bila dia mintk cuba offer botol susu kalau dia tido jenis ngempeng cuba pakai puting,sye buat mcmtu awal awal mmng stress sbb dia merengek je tpi kita pun kene tegas nnti lama lama dia dh haus dia isap jgak susu botol cuma mkn masa lah mental memang kene kuat bab wean off bf ni

xde kna mngena pn susu bdn blh je bg susu bdn ank sy yg no 2 skrg 1 thun sbuln sy lg 2 mnggu nk brsalin no 3 ni still nyusu bdn..sy dpt thu pregnant msa ank umr 5 bln sis dr akn tny still ssu bdn ke ay jwb ya dr pn ckp xpe tp dia umr 2 thun stop kn

4mo ago

Kau doctor ke? Lain org tak sama badan ye jgn nk pukul rata

kena tanya doktor yg monitor sis. sebab lain orang lain. akak2 saya ramai je yg pregnant jarak dekat, continue je menyusu sepanjang pregnant, then lepas bersalin continue tandem feeding. alhamdulillah okay. maybe atas ketahanan badan masing2

tang ni kena dptkn nasihat dktr, xblh pukul rata. mcm sy dktr sarankan wean off sbb tmpt operate jadi sakit ngilu bila ank bf. klu awk tak ada masalah tu, boleh je continue menyusu.

4mo ago

thanks ya 😊

tu dia kalau bf blh gugur. puan sdri xtahu, buat penilain dgn doktor je.

kene tny doktor dlu