Breastfeeding ketika pregnant

Hi momies, nak tanya betul ke kalau tgh pregnant kena stopkan breastfeeding baby ? Skrg baby 10m still bf tapi sy pregnant 12w, nurse and doc cakap kena slowly tukar kepada susu formula & stop bf. Anyone boleh share experience tak if ada yg still continue bf masa tgh pregnant ? Mmg perlu stop ke atau still boleh try untuk bf ?

2 Balas

Unfortunately, yes. Quite a risk to continue bf baby time you pregnant reaching second trim. Calcium deficiency pun can happened bcs you share 3 orang (you, baby, fetus) and bf baby can also triggers the contraction; resulting to preterm birth.

yups mmg perlu stop bila baby dlm perut dah cecah 5bulan ke atas .. sbb ransangan kt payudara tuu boleh buat kita punya hormon bersalin tuu tinggi, takut ada contraction sblum baby ckup term ..

1mo ago

betul ransangan tuu .. baby msih awal lagi dalam kandungan xpe lgi sis .. klau dah besar agak bhya juga ..