Boleh ke minum??

Saya 7weeks teringin nak minum air kotak perisa oren sejuk.. boleh ke minum air manis sejuk?

32 Balas

kalau kawan sy hritu , dia chinese .dia kata kalau bawah 3bulan diorg xminum air sejuk, xboleh mkn berangin.mcm untuk jaga rahim kot..tp itu cara diorg la.kalau kita2 ni , asalkan bukan mkanan mentah atau yg tajam2.makan je.sy dlu 1st pregnant stress smua benda tkut bahaya xblh mkn ,seafood xmkn, buah2 plih tkut nk makan sbb prcaya mitos2 kt sosial media.lepastu rasa lemau mcm xcukup zat🤣🤣🤣 tapi 1st pregnant gugur pula..msuk 2nd pregnancy, sy ingat slalu kkak sy ckp stiap org lain2 badan,so ikut keselesaan badan kita.kalau tkut, just mkn skit dlu benda tu ,kalau rasa ok boleh truskan.sy awl pregnant tringin nk minum air kelapa, minum seteguk dua, rasa kalau xde apa2 xselesa kt perut kira ok tu😂 setiap mknan ada zat2 nye sendiri.aslkan xberlebihan.

siapa yg bgtau awak kita xboleh minum air sejuk or manis sejuk😅. ke awak ada alergik dgn air sejuk manis? kalau ada alergik yes xboleh minum. if xde alergik boleh je awak nak minum. cumanya minum berpada2. jangan la minum sampai tak igt hari esok😅😅. takut2 sangkut gdm je. sy sepanjang pregnant minum air sejuk ais. sy sejenis x suka air panas. starbuck sy minum. coffee bean punya air sy minum. teh ais sy minum. milo mcd sy minum. tp xde la dlm sehari sy tibai minum semua😂. mau potong kaki.

boleh awk. tapi berpada² lah sbb air kotak manis.tinggi kandungan gula. boleh sebabkan penyakit kencing manis masa mengndung. sbnrnya time pregnant ni nak ap2 Pon boleh jee... cuma berpada gitu. mcm sy,Sy minum je.air gas Pon Sy minum tapi just sikit jela. buat ghaso² gitu..ms awl2 pregnant air kelapa Pon Sy minum even org ckp air kelapa xbrp elok masa awl² tapi Alhamdulillah Bdn sy okey..makan Pon sy bedal sume. asal ada limit gituu.

minum sekali sekala boleh. kena control ya. jgn kerap minum manis, takut ada sangkut masa nak cek up. sangkut means dr segi urine (kencing kotor), gdm la, low hb.. cm sy suka sgt minum milo ais la, siram bandung, ais limau tapi kena minum berpada2 . ini da masuk trimester 3 pun, still nak minum milo ais. chatime, tealive, starbucks, air bergas.. encik suami x bagi minum 🤭

Boleh minum awak, kalau awak takde gdm macam i😂 lagipon air tu fresh selagi awak takde ape ape alahan boleh minum. Tapi ingat tau jangan selalu yeee. Atau awak boleh buat research dekat google makanan and minuman ape yang selamat sepanjang pregnancy awak.

mcm sy, mula2 pregnant smua tkut nak makan🤣 skrg bedal je. tapi awk bru trimester pertama, makan je apa nak makan cuma elakkan minuman bergas, makan pedas2, makanan mentah, telur separuh masak pun jgn tau, buah2 yg tajam mcm nenas tu, elakkan ye 😬

AHAHAHAHAHAHAHA tatau nak jawab ke nak gelak 😂 dik oi… lain la awal2 preggy tu awak mkn benda2 tajam, awak minom minuman keras ke… tu yelah bahaya 🤣 lain kali sblum tanye benda mcm ni why not try google dulu nahhh…

11mo ago

Makcik ni anak dh 20org kot..xpe first mom tnye je pape nk tnya..rmai boleh tlg jwb kan dgn elok2..kdang rmai blur2 lagi2 jauh dari mak ayah dan family..mcm sy..kt sni sorg2 dgn husband je..1st pregnancy..

boleh je awak. makan lah apa awak nak makan, minum lah apa nak minum asalkan berpada. Takut sangkut gdm pulak nanti. Banyakkan makan benda berkhasiat untuk perkembangan baby dlm perut. nanti dah pantang, banyak benda takboleh makan 😂

boleh jak sis tapi jgn bnyk sbb ibu mengandung boleh dpt kencing manis kalau minum sllu& bnyk" sbb kita teringin je nak minum atau makan itu ini tapi lepas makan minum itu ini dah tak nak yg mengidam yg lain pulak

boleh je sis asalkan tidak ada kandungan yg membahayakan kesihatan mcm tinggi msg, tinggi mercury ke, tinggi garam, herba panas atau tajam. The rest no problem dear mkn lah apa saja yg rasa teringin nk mkn