Hai mommy2. Kalau kerap braxton hicks tu perlu ke hospital ke mommy?

Saya 37w 1d hari ne, sejak pkul6 petang sya braxton hicks & makin kerap. Tp tanda lain xde. Perlu ke sya ke hsptl atau tggu smpai trun tanda? Thankyou in advanve mommy.

2 Balas

kalau contraction makin kerap dan jarak tak lama,tu bukan braxton hicks sis. biasanya kalau sakit perut kejap²,mungkin tanda nak bersalin. sis ke pac la utk tengok kalau dah ada bukaan. tak perlu tunggu turun darah atau air. sy bersalin 3 anak,sakit perut kerap dr depan ke belakang berulang-ulang,rasa nak berak walaupun ke toilet tak berak pun,perut kerap mengeras lama,badan menggigil,sy akan cepat² ke hosp dan bukaan dah ada. 2 anak pecah ketuban sendiri dan 1 anak ketuban Dr pecahkan di hosp.

Saya strt 36week lagi rasa braxton hicks. Tp alhamdulillah bby aktif lagi sampai sekrg. Kerap jgk mengeras…