Mommy to my prince.

Hi! Saya 1st mom. Baby baru msuk 15days. Baby pulak jaundice. Emergency czer. Nak tnya moms2 kt sini, boleh tak sy makan buah2 mcm orange 🍊, apple, kiwi mcmtu? Nak makan tapi risau kalau ada effect kt luka dalaman. 🥺

6 Balas

Hi dear.. me to czer mom n bby jaundice almost 1 month jgk sbb ank sy bf.. kalau untuk luka czer tu mmg bgus makan tgi vit c tuk cpt baik luka dr ckp n kalau ikotkan dr pon ckp xde pantang apa sgt cuma makanan yg lain2 cth seafood ke bnda yg gtal2 xyh la makan. tu terpulang pada badan dan xde msalah nk2 buah2tgi vit c tp jgnla terlampau byk.. dan kalau mandi plk sy dlu luka tu berbalut almost 1 week kt bhgian luka tu bole kne air tp kurangkan dan jgn kena sabun da mndi tu dap2 dgn kain/kapas ke bagi kering tkot infection.

2y ago

Sy mgkin sbb tertutup kn tkot cpt infection.. tp mmg lega gila dpt mndi ... klu x mcm xmndi je walaupun ala kadar

Luka tu akan jadi masalah kalau tak jaga kebersihan jer sis.. Makan makanan yang awk memang takde alahan.. Tapi berpada

2y ago

Yang kata sejuk tu sebab tak semua badan terima.. And tu amalan budaya jer.. Pasal mandi tu pulak boleh jer.. Awk lap² lah guna kain basah sampai bersih and elak bahagian luka.. Takan taknak mandi sampai luka baik..

Hi. Boleh makan sis. Tapi jangan terlalu banyak kalau makan oren, sebab susu badan kan.

2y ago

baik sis. sy makan sebiji je harini. tkt juga nk makan sbb anak kuning.😞

buah xde mslh. mkn jela.

More

Ni