pendarahan

sape2 yang pernah mengalami pendarahan/spotting mase trimester pertama, boleh tak korang share darah tu mcm mne/ kuantiti darah dan brp lame darah tu kluar?

13 Balas

Spotting masuk hari ketiga. Hari pertama light brown, mcm tompok jer. Hari kedua lebih kurang warna hari pertama tapi 3/4 kali keluar. Pagi ni warna coklat gelap and bukan tompok dah. Check kat klinik swasta, doktor sahkan blighted ovum pregnancy. Scan ada kantung tapi kosong. Sekarang ni doktor bagi masa 10 hari utk tgk pendarahan dan kena alert kalau ad ketulan keluar. Better pergi klinik, consult dengan doktor. Sbb sebelum saya pergi klinik pun, saya cuba google, baca kat mana² pasal spotting ni. Tapi tak pernah pula jumpa pasal blighted ovum. Sbb tu lebih baik pergi klinik daripada bergantung pada pembacaan atau pengalaman org lain. Btw, kalau ikutkan hari ni saya 6w3d. Ttc hampir 1 thn 4 bln. Kegembiraan utk merasa pregnant tu allah bagi pinjam 6w jer ni. Semoga ada rezeki lain.

Kalau sy start bleeding sikit...lepas tu hari2 bleeding smpi 2 minggu xhenti2..bila scan doctor kata totaly janin dh jatuh semua...lepas abis bleeding..lepas 2 minggu period dtg mcm biase..7 hari...tunggu bulan depan punye period xdtg2 cek upt naik 2 line..alhmdulillah doctor pernah kata lepas gugur kemungkinan bole lekat semula..syukur rezeki sy skrg dh 3 bulan lbh

saya spotting waktu 6 lewat 4 hari period.. keluar darah warna pink2 tapi sehari je keluar dan sikit sangat2.. lepas tu saya buat upt positif.. bila pergi kk buat test air kencing waktu 6 week dia cakap tak mengandung.. waktu 8 week+ saya buat scan swasta dah nampak baby dan heartbeat dia.. sekarang dah 14 minggu.. tengah tunggu next appoiment dekat kk 16 week nanti

pngalaman sy, minggu ke6 spotting slama sminggu.. darah yg kluar brbentuk cecair brown.. mgu kedua start keluar darah ketulan brown..2hari selepas tu sy keguguran..Dr bgthu darah ketulan petanda keguguran & darah brown x berbhaya.. itu darah uri.. fresh blood yg berbahaya, prlu segera dptkn rawatan

Sy trimester ke 2 baru ada spotting.. Klr seketul darah.. Risau jugak masa tu sb tak pernah lalui lagi spotting² ni dr ank ptma dan ke 2.... Pegi hosp, scan² perut dan cek bukaan.. dok kata takde apa², cuma spotting je..

Dah 2 hari keluar ketul coklat...hri first kluar coklat pastu ade ketul mcm darah...hari nie kluar lagi ketul coklat...risau ...smlm dh gi klinik swasta tpi dktr tkde ckp ape pun...besok nk gi kk..hrap tkde ape2..

sy ade. dekat sebulan dah. sy baru trimester pertama. warna koko2. tak banyak tapi ade laa. scan baby oke, alhamdulillah. doc suruh banyakan berehat. monitor jer. kuar darah baru p refer hospital.

Pernh jgak alami.. kuar skit2 smpai kandungn 5 buln skrg bila gi hsptl bby ok alhamdulillah skrg dh 29 mnggu..

Maaf sis tak pernah alami nya on 1st trimester. Saya alami spotting on 3rd trimester, 35 weeks

Sy....xtau status ape.... Tgu 14hb app hospital... Doakan masih rezeki ye