bby prem 34week

Sape pnh lahir ank prem 34weeks....bby cm gni x..pstu lme mne ddk nicu

bby prem 34week
37 Balas

Sy.. bby lahir 34wik..berat 2.1kg ms tu...em memula mmg cmni sis..on oksigen+antibiotik or etc... Sis kena bg bby susu bdn... Pam siap2 nti misi akn bg dkt bby susu bdn kita... Mommies kne slalu visit bby bg smgt...kalau dtg visit mommies bsik dkt dia..mommie n ayah syg dia...suh dia kuat...kata ngn dia nti dh sht mommies n ayah akn bwk dia balik..smbil bisik kalimah2 Allah..zkir... dlu sy amalkn ayat mcmni dkt bby stiap kali melawat selain mengucapkan kalimah syahadah.. ﻻ ﺇﻟﻪَ ﺇﻻ ﺃﻧﺖَ ﺳُﺒْﺤَﺎﻧَﻚَ ﺇِﻧِّﻲ ﻛُﻨْﺖُ ﻣِﻦَ ﺍﻟﻈّﺎﻟِﻤِﻴْ .in shaa Allah bila mommies slalu spend time bisik pd dia n bg dia smgt..dia akn lebih brsemgt n nti cpt off oksigen... Mcm sy ritu bby stay nicu 17hri..pape pn depend pd condition bby cmne.. alhamdulillah la ni ank sy dh umo 9bln dan mmbsr mcm bby yg biasa yg lahir ckup bulan.. 😉mg d pmudahkn segalanya..aamiin

4y ago

Okies.nabilah..pape jg dri bebaik tw...jgn stress..kuat kan smgt..in shaa Allah jika mommies kuat smgt..bby pn akn kuat 😉

Depends on baby. Ada LG berbulan bulan. Ada 1 Hari. Breathing OK, berat naik, x. Kuning teruk, buang air besar Kecil normal insyaallah bole discharge Dh. Kerap cakap dgn bby, usap2 urut 2 bdn, Kaki dia.. supaya Dia x Rasa keseorangan kt hosp. Minta suami Baca Yasin supaya kuat jiwanya. Semoga baby cepat sihat. Baby dlm icu/nicu

Saya pernah juga anak pertama saya lahir 7 bulan dalam 28 minggu saja,saya duduk wad hampir 4 bulan,baby masuk NICU Hampir 3 bulan..sebab nak betul² cukup umur dan berat kena sampai 1.9kg seperti dalam kandungan,Alhamdullilah Anak saya suda darjah 5 sekarang..

4y ago

mudah²an d permudahkan sis..baby premature sis..

Dah berapa lama sis kat hospital ? Mcm saya jugak , 2 minggu jugak dia kat hospital .. kena rajin ckp2 dengan dia , bagi susu badan .. InsyaAllah takde apa2 , anak saya pun mcm sis jugak .. prem 34 minggu , dia lahir 29/2 .. hari sabtu kelmarin baru dia kua hospital ..

Bby akn dduk dlm incubator bila berat bwh 1.5kg....lps tu dah blh kuar dr incubator...kalau tiada masalah seperti pernafasan pd bby....ibu akn d pggil utk warded bsama bby d nicu smpai berat bby 1.8kg....lps 1.8kg ibu n bby blh blk puan😊

Anak sis berapa kg sis N ape tanda sis nak bersalin ye Sbb saya pon 34w ni Tp baby lg byak mengeras dpd bergerak.. Pinggul saya sakit gila Celah kangkang pon sakit gila... Saya xpernah di hujung kehamilan jd cMni.. Please reply ye sis. Tq

4y ago

Klau puan sakit contraction setiap 5mnit dah blh ke hospital

Ank sy yg sulong 34weeks 5days dh kuar .. nk dkat 2 mggu jgak laa dduk dlm tuu , lpas bdan , pernafasan smua da oke , kne dduk kt wad skli ngn ibu plak sbb nk bg brat bby 1.8kg , bru bole blek .. mse kuar dlu , ank sy 1.71kg ..

saya pernah... 34weeks jugak... tp msok NNW je, x msok NICU... sbb weight semua ok... msok NNW sbb lahir kat rumah je... skrg Alhamdulillah sehat... dah berusia 4 tahun,tahun ni...

4y ago

mse lahir tu dokter timbang 2.5... sblum lahir,dokter scan mmg dpt detect 1.9 je...

Saya pernah anak pertama 34w3d tapi alhamdulillah berat nya ok 2.3 kg jadi tak kne ddk nicu cuma kuning nya lama dalam 3 minggu juga 😊 sekarang dah 3 tahun alhamdulillah sihat

Saya ank ke-2 lahir masa 34 minggu... tapi alhamdulillah bby tak stay kat nicu sbb berat baby 2.4kg..doktor bgth kalau berat bby kurang dari 2kg memang kena tahan kat nicu...