Satu tahun 7 bulan

Sape ade anak usia 1y7m ? Anak dah pandai sebut ape ye?

72 Balas

Ank sy 1y 6m mcm2 dh blh sebut..sy pn terkejut dia pandai sebut mcm2 dh..dr baby ayh dia selalu bercakap dgn dia..skng ni dia pandai sebut burung @bird..ikan ..dia sebut dan tunjuk..smlm dia panggil Sy ibu..abah Mmg dh pndai start setahun..paggil ibu dan tarik tangan Sy..perasaan tu happy sgt kn..ank sulong kn..mgkin sb girl tu laju skit..skng ni 20 perkataan dh dia sebut yg ada makna..termasuk nama pak sedare dia..baby,abang,Padang,makan,susu,gigi,rambut,lampu,kambing,lembu,ayam,kucing,baju,motor,sapu,air, dan ayat yg dia pndai gabung.."ibu,Nak susu" "abah,jom naik" suruh abahnya naik teman dia tdo..

mggu lepas pergi cucuk setahun setengah, tye dr anak speech delay ke sbb boleh ckp simple² je. nak, tek, no, ma, pa, bye, ikut bunyi haiwan, tahu part of body dan byk lagi lah single word . kalau bab arahan faham sgt² dan dr ckp its normal utk umur mcm dia ckp one word. 2tahun nanti baru boleh gabungkan ayat. memula risau jugaa anak speech delay tapi bila dr kata normal, lega sikit. utk kepastian tye dr, mybe lain tempat lain cara dr tapi apa dr ckp tuh boleh melegakan hati kita. jgn risau, anak tahu bila masa nak bercakap. kalau dah hari2 dia "membebel" tuh haa tggu jelaa 😂

1mo ago

dr lain plak sebb die ckp rsau anak speech delay bagai sume…saya ni da la cepat stress…skang pon da asik nanges je pikir anak saya mcm ni…rse nk je berhenti kerja asuh anak sendri tp tula…ade laki pon cm xde laki..tanggungan sume bwah saya…mertua plak jenis xbercakap dengan anak saya…da tua pon asik je buat bahasa baby tu…smpai bile budak tu nk belaja cakap…

Alhamdulillah anak 1y6m dah lebih 30 perkataan boleh ckp. Gabung 2-3 perkataan tu baru ada 3-4 gabungan yg boleh. Kita kena ckp/borak hari2 tiap2 masa dgn anak. Wlaupon kerja, blik keje tu sembang je hal keje dgn anak. Masak pon borak dgn dia letak kt dapur atas high chair smbil bagi makanan. Tgk rachel show pon ikut buat mcm mana rachel tu buat. Respond je anak ckp apa buat2 paham. And tunggu dia respond semula. InshaaAllah anak jadi cepat bercakap 🙂

Anak sy 1y6m dah ada 40 vocab…alhamdulillah…tp nak dptkan tu mcm2 ilmu sy gali n habis duit. Rupanya bahasa sensory paling tinggi…kena kuatkan asas sensory yg lain dulu…salah satu tips berkesan, talk to listen. Cakap kat anak satu ayat mudah, contoh ini bola (dgn muka excited), then tunggu anak respon. Anak respon mcm mana pun (even just tunjuk/ tengok) kte senyum n raikan respon tu. Lama2 dia ada confident nak sebut.

1y ago

Ye Betul tu anak sye pun 1y6m, bila becakap dgn anak muka kite pun kene buat mimik jgk Dan ulang perkataan supaya dorang cepat tangkap apa kite sebut

samalah...semalam gi klinik cucuk setahun setgh,kena jumpa doktor plak sbb kurang penguasaan perkataan. pandai ckp nak,tak,mamam Dan ngah(utk panggil abg ngah dia) yg lain anak faham ikut arahan ckp kita. doktor nak rujuk pakar,tp minta hold dulu 3 Bulan,sbb kami nak handle sendiri dulu. normal kot umur ini sebutan x byk lagi

alhamdulillah..anak sy setahun 7bulan dah boleh sebut mama baba kakak abang..nama pakcik dan makcik dy pn dah boleh sebut ..kalau nk susu pun dah pndai sebut ..anak ni 1 je kita kena banyak bercakap dgn dy dan jgn sebut perkataan dlm versi pelat...in shaa allah ank akn cuba ikut...

Ank first sy lambat bckp .. sbb wktu sy jrg berckp dgn dia. Tpi ank ke-2 dri baby lg sy byk bckp dgn dia. Skrg dia dh pandai ikut apa je yg org ckp. umur 1y 4m dia dh start bckp sepatah dua. Nk susu , nk mkn, main ke dia dh pndai minta.. so belajar dr pengalaman nk ank cpt bckp kna start awal. Jgn give up klu blm nmpk hasil

Alhamdulillah anak saya dah setahun 6 bulan dah boleh sebut, opah, nenek, atok, abang, kakak, adik, baby, mommy, daddy pakck makcik. Nak dah taknak, onyang. Tetek, sedap dgn duduk, susu. Skrg syg tgh ajar gabungan ayat mcm mommy nak susu. Dan dah paham arahan. Mybe sbb saya banyak sembang dengan dia

Tak boleh bercakap langsung. Kalau tgk anak org lain baya dia time tu gugur jantung dibuatnya, tgk org comment dlm ni pun semua boleh bercakap dah. Skrg umur 3 tahun tepat boleh cakap macam org tua.

1mo ago

sama la…kite ckp ngan die pon die xnk respon jgak..rse nk je reset masa…

anak 1thn 6bulan lebih 20 perkataan dia boleh cakap. body parts,haiwan2. action verb(walk/jump/eat/cry). saya hari2 main flashcard dgn dia dprd umur setahun. boleh try cari flash card first 100words for baby dkt shopee. cari flash card yg ada gambar real bukan gambar kartun.