6 minggu 6 hari

Sape ada mommies pregnant kat sini yg pregnant mcm tak pregnant? Bertenaga lepastu takde alahan? Ke sebab sy baru lg ?? #1stbaby

73 Balas

Xsemua orng mengandung same sis, ade yg kene alahan awl kehamilan, pertengahan, yg ngn dkt due baru kene alahan pun ade, yg x pernah rase alahan, yg dr awl smpi dkt due memanjang alahan,alahan berjangkit kt suami pun ade, kalo sy jd sis.. Sy lg suke xde alahan xdela terbaring je.. Penat tu nak hadap alah ne.. Ngn xle nk terima bau2 wap nasi, orng menumis, bau orng mengoreng, bau perfume.. Kdng2 bau suami pun xle nak terima pastu mkn ape je mesti nak muntah,smpi tahap muntah masam, hijau yg pahit tu.. Mkn yg kita suka tu mkn pun kdng2 bole jd kembang tekak bila tgk.. 😂

Bagus la tu xde alahan..sy tiap kali preggy memang alahan..tak kire preggy boy or girl..smpai suami ckp nak ank lg tp kesian tgk sy tiap kli preggy kluar msuk ward cucuk sana sini..memang jeles tgk org yg xde alahan mse preggy tp sy bersyukur Allah bg sy dugaan time preggy tp time bersalin Allah permudahkan utk sy n baby.. alhamdulillah

Saya masa 1st pregnant dulu, mcm tu. Xde alahan, loya2 semua. Bertenaga, boleh jln jauh2. Cuma xboleh makan nasi je. Tp ni tgh pregnant yg kedua, alahan mcm2. Loya, muntah, semua ada. Selalu penat. Asyik tido je. Buat keje sikit, dah rehat. Kalau jln lama sikit, dah penat. Mmg duduk kat rumah je la.

Bestnyaa semua takde alahan, alhamdulillah korang bernasib baik.. doakan sy moga baik2 je.. start dr 6week smpai nk masuk 12week ni non stop mual and muntah.. berat sampai mendadak turun hampir 7kg sbb kerap muntah and xde selera makan.. moga semua baik2 je.. amin

Hye there , i thu yg i preggy pon sbb t'gerak hty nk beli prenancy test . Klu x , thu2 dah branak 😂 . Sbb dri 1st trimstr to the end xde ALAHAN lngsung . Just xbole kene pnas mmg brngin stu bdn . Mkn smue cool je , xde rse mcm xslera . Smue BERSELERA 😝

Masih terlalu awal tu sis.. Sy dlu pn xrse pape lagi awal2.. Dh msuk 8mnggu ke atas bru sensitif pd bau n mual2.. Tp xteruk sngat la.. Msa anak sulung dlu lg best.. Xde tnda lgsung.. Xperiod n ttiba sakit gusi je😄.. Lain org lain alahannya

Sama. Takda alahan. Alhamdulillah. Sampai kena tegur suruh jalan slow slow. Sekarang dah 36weeks. Dah terasa sakit sakit kat pelvic area. Tu pun degil lagi tak jalan mcm orang pregnant. Nak jalan mcm orang tak pregnant.

Sy haritu mcm tu... bru g... dtg nk 3-5bulan... asyik muntah lemah badan... dah 5bulan jgak bru nk aktif balik... skrg 7bulan jlan slow dri org... dlu jlan slow sbb malas jlan.. skrg jlan slow rsa slmat... xpnat

Sy awal pregnant pun mcm tu takde alahan, org dok tegur "bagusnyaa takde alahan" then masuk 12 weeks baru start alahan teruk smpai admit hospital sbb dehydrated 😅 skrg dah 32wks alhamdulillah 😇

dari 1st tau preggy , smpai skrg dh msuk 17minggu pun xde alahan . Alhamdulillah . huhu . smpai tpk2 jgk pregnant ke tak. hhahah . tapi baby start kick2 dh . so tau lah baby ada . alahan je xde .