Keputihan warna hijau

Sapa sini sepanjang kehamilan ada keputihan warna hijau? Tapi x gatal..tiap kali cek up ada bagitau Dr & nurse tapi diorang x ambil kisah.

10 Balas

Better sis request dekat nurse or doctor untuk ambik sample keputihan tu. check sama ada bacteria ke tak. sebab saya haritu ada ambik sample, cuma keputusan dari makmal lambat so tak dapat kesan masa next appointment. Tetiba seminggu lepas (30weeks), keluar coklat² banyak and perut kerap mengeras 2/3 hari sebelum tu. Gi PAC terus, kena ambil lagi sample and kena tahan ward. Keputusannya sah ada GBS. kena makan antibiotics 10 hari. So doctor conclude coklat & darah yang keluar tu + preterm contraction yang saya rasa tu berpunca daripada bakteria GBS tu.

saya pun keputihan hijau start2 pregnant haritu . dah buat test semua -ve . tak gatal tak bau sekarang dah 37wk dah . harap takda apa2 la bersalin nanti . tapi risau jugak setiap kali checkup bagitau doktor dgn nurse diorang ckp hormon ja .

saya pun jenis tak sure..keputihan mcm banyak tp tak sure..so tunjuk terus gambar kat nurse terus nurse refer ke Dr untuk swab sample untuk test..masih menunggu result..harap bukan gbs🥲🥲

sama laa ngn sya kputihan wrna hijau xbau xgatal ..sya dah check ok jaa result ..smpai skarang msih ada jgak kputihan tu ..dkter cma ckap normal sebab hormon

Sama situasi kita sis..Dh inform nurse & Dr dorg kata normal suruh mkn buah lebih dan minum air 😂 kita ne risau gbs ja dh la 36w dh ne risau sgt2

i think..maybe sis boleh buat checkup kat kat klinik luar/swasta je for gbs.. kita kata, amek langkah bjaga²..

Check la sis. Sy pun mcm ni, check dkt klinik gbs+, dr insert ubat & bg ubat antibiotic utk 5 days.

lah ad jugk yg mcm tu.. keputihanla paling kena amik serius tkot ii amik sample positif ..

kalau dah bertukar warna even xde gatal,kene cek takot gbs

9mo ago

request sis, gbs bahaya. saya gugur pre premature 24w air ketuban pecah awal sbb gbs. kputihan takdelah teruk takde hijau ke apa tp keputusan makmal sebab gbs.

sy ada jgk..doktor dh ambik sampel GBS+