Anak lahir 2020 xfasih bercakap

Sapa sini ada Anak lahir tahun 2020 masih xgaduh bercakap Tp faham semua. Mai Kita share experience sikit

10 Balas

Anak sy lahir ogos 2020 petah sgt2 bercakap. Mulut mmg mcm org tua, bercerita tanpa henti. Boleh buat ayat panjang. Waktu umur 1thn 6bulan lebih dr 50 perkataan dh boleh cakap. Bermula dr dia baby sy selalu bacakan buku cerita, banyakkan bercakap dgn dia. Tampal cardboard kt dinding, ajak dia baca sama2. Sebut perkataan dgn jelas dan panjang biar dia dengar dan ikut. Cth : aaaaayammmm. Lepas tu caritakan ttg ayam pd anak tu. Cth: "tengok ni, ayam ada dua kaki. Ayam suka makan jagung." Tinggikan nada suara biar jelas didengar. Selalu bawak dia keluar rumah. Bila nampak apa2, tunjuk pd dia, tu apa, ni apa. Suara kita kena kedengaran excited. Mak & ayah dua2 kena mainkan peranan. 😊

1y ago

Sy pun selalu tanya paeds. Setiap kali doc kata normal. Cuma dia mls nak bercakap doc kata. Suruh hntr school. Sy hr ni akan dpt suruh refer pkr gov. Tp mcm risau. Mcm nak Kena cari swasta. Tp xpandai nak mencari ban ni. Boleh terus p Kat speech therapy center tak?

Ada, ank sy no 4,dia lhir bln Feb, perkembangan percakapan dia agk lmbt... Dia pelat jgk jd susah org nk fham ape dia ckp... Tp bila org ckp dgn dia, dia fham je...sy perasan dia cm tu dr umur dia dkt 2 thun... Ckp x fasih mcm abg2 dia, so start pd tu sy bnyk berbual dgn dia, baca buku kamus brgmbr sama2 bg dia sebut bnyk prkataan...sjk buat mcm tu,smua bnda dia kenal n tahu ckp klau disoal n bleh gabung ayt jgk cuma pelat nya susah nk hilang, klau dia ckp laju2 sume org x fham, n klau kita sebut bnda len y seakan2 prkataan dia sebut, pndai plak mrah kita ckp kita salah😌😌😌

Sebaya ank sy, ank sy SD, baru ada 3 word baru, masa 2 tahun xde eye cntact, no respon bila panggil nama.. Sekarang dh byk improve, ada eye contact, respon nama di panggil, dah bole fokus.. Sy perasan ank sy bila menyanyi dia akan respon, walaupun dia ckp bhs dia, sy akan balas ikut situasi masa tuu. Cara cakap pun sy tukar, ckp lambat2.. Satu.. Satu.. ST pun puji dia dh byk improve.. Skrg tgh nk ajar utk skil social sbb yg ni masih lemah.. Semoga yg baik2 juga utk sis dan ank. Jgn give up..

1y ago

Anak sy 2 tahun, sy dh bgtau nurse kt KK pasal kerisauan sy tentang ank sy tuu, jumpa doktor, doktor bg referal letter refer Hospital yg berdekatan.. Ank sy skrg appointment dgn Speech therapy, Occupational therapy, ENT, paediatrician dgn rehabilitation.. Rehab dah discharge.. Anak sy dah bt assesment dgn OT mse dia 2 tahun. Sis follow je apa yg nurse inform. Kalau Ada pape masalah kurang2 sis dah bertindak awal dan bantu dia. Dah ada assesment lagi senang sis bole target nak mula dr mana.. Iya sis kdg2 down, tapi cpt2 buang rasa tu.. Tgk keupayaan ank tahap kat mana. Kita target seminggu tu nak ajar apa..Kalau sis berkemampuan dr segi kewangan boleh try pergi swasta.. Takpe sis, slowly but surely.. Insyallah sis..

Sama umur ank kita sis. ank sy 2 thn 9 bln dah boleh bckap bnyk juga ayat. dia siap boleh gabung susunan 5-6 ayat..tapi ada ayat susah dia tak pndai sngat. sy selalu bg dia dgar lagu². tu yg dia ikut.. cuma abg dia dulu lmbat bcakap. SD. umur 4 thun sy hntr dia msk sekolah baru ada 2 3 ayat dia ckp😄lama² bcmpur dgn org skrg dah umur 8 thun tersangat pandai pula letih lyn dia sis. jgn risau k. lama² ok anak sis tu nanti😊😊.

1y ago

jgn risau sis lama² nanti ok tu. jangan paksa anak k. slow² kena positif sis. straw & tiup ballon so far sy tak pernah ajar dulu sis😅 anak dah 3 pun tak pernah sy ajar sis..pandai sendiri tu nanti sis...jgn risau🥰🥰

Hai sis. Sebaya lah anak kita. Anak saya syukur banyak word yang dia dah sebut. Ada je bebel nya. Tapi kalau ada beberapa word yang pelat² tu masih perbetulkan lagi. Kalau anak sis dah bercakap sikit² boleh teruskan buat aktiviti sensory. Ajak anak main bersama ke. Begitu yang saya cuba buat sebab risau masa mula² (2t 3b macam ) tu dia sebut tapi bagi saya word macam tak banyak lagi

1y ago

Boleh cuba bagi tiup whistle. Sis boleh tengok tiktok Mummy Sher. Then kat ig atau google pun sis boleh try, sensory activity. Saya dan suami cuba selalu berkomunikasi dengan anak yelah kadang kekangan masa kan.

bila saya bercakap dengan anak saya.. jangan cakap laju2.. slow2 ikut ayat perkataan yang kita tanya dia.. contoh "bear dekat mana" . sebut ayat satu per satu.. walaupun anak pelat, dia akan cuba ikut ayat tu.. lama2 dia akan belajar . sampai la betul2 dia faham baru saya cakap macam biasa 😆

1y ago

Baikkk. Sy try the best. Wish me good luck. Ada Apa sis nak rekemen activities boleh suggest nah. Sy mengharap sgt Bantuan idea semua.

anak saya wak .. 2tahun9bulan dah cakap pndai dh sikit2 .. kita cakap dye faham kadang ade x faham .. cuma bila org tanya nama siapa dye x reti lagi nak jawab ..

1y ago

Sy 2 6m. Skg tgh practice juga psl nama sendiri. Boleh sikit2 dah 😊. Kita do the best nah sis. Hrp ada ideas bagus Kita share noh

Sy ank sy..tggu app lambat lg.skrg ni ckp je dulu dgn dia..ank sy sbb xde kwn kt rmh.dia sorg2 so xde communication sgt

1y ago

Sama la Kita. Ada saya husband kakak dia je. Tp Sy yg byk pot pet 😅. Biar org kata apa2 Kat Sy pun, Sy merepek juga Kat dia.

ada jumpa pakar kanak2 tak. speech delay?

1y ago

xpe. awak bercakap je dgn dia selalu. inn shaa allah, lama2 baby awak okay🌻❤️

teruskan komunikasi dgn anak..

1y ago

Ya… Sy akan Fokus lebih