folic acid

salam..tumpang tanya boleh ke preggy xmnum folic acid..sbb alahan sy kuat sgt..smpai tahap mnum air putih pun bole muntah...#firstbaby

2 Balas

folic acid tu khas untuk perkembangan tumbesaran baby dalam perut mom. if tak makan akan banyak risiko yang bahayakan baby. so kena juga makan. fyi, folic acid dengan ubat tambah darah ada banyak jenis tau. macam zincofer, maltofer syrup, maltofer tablet coklat, obimin, obimin pluz banyak lagi. selalu nya bila mommies tak sesuai, rasa nak muntah macam certain ubat tu, kena tukar yang lain. macam i dulu, paling susah nak makan ubat, bau je dah muntah. so i tukar folic acid 5mg color kuning kecik sangat dengan maltofer tablet perisa coklat baru ok. and please beritahu nurse/ doc yang mom tak sesuai makan ubat tu, supaya diorang boleh suggest/ tukar ubat lain.

sebab if mom makan ubat and muntah, means ubat tu tak jalan. so sangatlah penting untuk doc/nurse tau. jangan ada rasa takut nak bagitahu, this things normal, banyak mommies kat luar sana lalui benda ni. kalau tak boleh makan ubat dengan plain water, bagitahu juga doc. sometimes ada je mommies yang makan ubat dengan jus oren segar tu hihi. consult dengan doc, doc knows the best