Keputihan

Salam...saya pregnant 34week .saya nak tanya sape pernah ada keputihan mcm susu basi...tp bila meruang je ada..sebab dia mcm terperap dalam vagina..tq yg sudi shere.. #keputihan #pregnant34week

Keputihan
23 Balas

Sy dah dapat jawapan. Sy jumpa doc pagi td. Doc ckp fungus infection. Mmg certain org keputihan kt dlm je dan x nampak. Bila ada intercourse dgn husband baru perasan. Akan berdarah sikit sbb geseran pd kulit yg dah ada radang. Usually fungus ni suka dkt org yg ada kencing manis / gdm. Sebab sy dah 34weeks doc tak amik sample sbb doc ckp nk tggu result keluar tu nnt sy pn dah bersalin. Jadi doc bagi ubat insert dan krim utk sapu bahagian pelipat n luaran vagina. Ada cara dia utk masukkan. Nnt dlm masa 4-5 hari akan baik. Lps insert akan byk keputihan cair keluar. So siapa yg ada masalah ni mmg kena jumpa doc cepat utk rawatan segera. Setiap kali lepas ke toilet kena lap kering2. Jgn ada basah atau lembapan. Jgn pkai panty liner terlalu lama. 3jam dh kena tukar. Kena basuh vagina pkai air suam, jgn korek / sembur air ke dlm. Doc ckp akan menyebabkan infection lg teruk.

10mo ago

ye ke sis...sy pun gdm on diet jgk..skrg 34w2d...hr ni jumpa pakar bru nk bagthu...sblm.ni tya nurse KD ckp normal je slg xberbau,xberubah warna...cuma tu la xselsa bila bersama en somi...pastu risau pun ye jugak

mcm saya belah dlm ketol2... test2 +gbs... tdi dktor on antibiotik 5hari.. skrg sye 20week... awk britahu nurse, sbb tkot gbs je... pstu amalkn mkn yogurt natural, bnyk mnom air suam,masak.. kurangkan bende manis, air teh..bleh buatt keputihn lgi bnyk... cuci miss v dgn air garam+asam gelugor suam2...buat rendaman skli skla.. atau rebusan sireh ... saya amalkn air garm tu, kurang keputihan... gatal pon x dah,x pedih.. harap 35w nti ambik sample gbs dh xde... penting jage kebersihan miss v jgk...kne sntiasa kering..

10mo ago

Doctor yg inform. dan doctor tak galakkan utk buat rendaman air garam.

saya lepas bersalin pernah sekali keluar keputihan macam ni. banyak. saya beli yougurt plain makan. lepas tu ok dah takda. ingat dah betul ok la. then buat pap smear dapat result cakap ada candida. maybe keputihan kat dalam banyak kot. last month doktor bagi ubat insert. malam insert esoknya keluar putih banyak. taktau la salah masukkan ubat ke atau memang akan keluar putih gitu. 1st time guna. lepas 3 bulan repeat pap smear lagi. nak tengok ok ke tak. so far rasa biasa ja lepas insert ubat. hopefully dah ok la.

10mo ago

betul bila nak bersama tu rasa tak selesa..alhamdulillah la ya normal.

mcm saya keputihan ni. macam susu basi . anak pertama kedua buat test, amik sample mmg Ade kuman yg boleh bahaya kt baby.. namanya gbs. tapi skrg pregnant ke3 35 week keputihan Pon macam sis ni. siap gatal2 lagi. Dua Kali buat test negatif.. kuman yg biasa je Ade. tk bahaya pada baby. apa2 Pon mtk nurse buat test takut gbs. klu gbs nnti time bersalin kena on antibiotic utk lindung baby kena jangkitan kuman.

maaf nak tnya yg pernah ambik sample keputihan tu, doc akan masukkan muncung itik tu kan untuk ambik sample.lpas tu xde bleeding ke apa ke?risau sy masih trauma trbayang masa gugur thun lepas , doctor trik kluar je muncung itik tu melimpah darah kluar😅😅

11mo ago

alhamdulilah saya time pregnant ni banyak kali siap cuci pintu rahim sb tetibe bleeding so far ok je tkde bleeding time masuk mulut itik tu

Saya pun baru tau ada keputihan mcmni. Sbbnya sy pjj dgn suami. Semalam baru dia balik n kami bersama. Tp bila settle tengok kat dia ada putih2 ketul mcmni. Bila sy try lap pkai wet tisu kat vagina mmg ada. Tp selama ni takde plak keputihan dekat seluar dlm. Terkejut sy. Btw sy pun 34w jgk ni.

Nanti checkup better cakap dengan nurse and minta dr amek sample keputihan. Saya pun macamni time 16minggu pregnant, mula ingat gbs tapi after result keluar dr cakap candida (fungus) then dr bagi antibiotics, sehari lepastu dia keluar banyak sangat2 then lepas beberapa hari elok dah

Saya pun ada. Haih klau insert ubat skejap je ilang pastu mai balik geram pulak . Ni dia keluar cecair warna hijau2 plk. Tp xde bau ngn x gatal. Cair jee. Banyak jugak. Next app kena mintak lagi ubat insert ni. Aduhai. Xselesa sgt 😣. Btw sy 32 weeks

sy pernah kena waktu first pregnancy dan ianya yang membuatkan sy lahirkan baby prem dan banyak risiko. better bgtahu misi yee supaya dia bg antibiotik dan waktu deliver nnti akan prepare antibiotik jugak sebelum baby keluar

sama cm saya dulu . .bnyk sgt setiap kali kncing syee mesti korek keluarkn ..geli tngk pstu trus amik ubat insert kt kk ...pas insert baru lah hilang ..berbau sangat time ade keputihan too .. sampai kawan ii pon ade tegur ..

11mo ago

boleh ...sebab saya sendiri pon bau ...mmg kuat bau dia ...mcm ikan masin