Anak luar nikah?

Salam,nak tanya... Saya mengandung anak luar nikah dan boyf sy nak tangunggjawab..Baby dlm kandungan 7bulan baru sy bernikah dgn boyf sy.. Skrg sy tinggal tunggu hari shja utk bersalin :) Due date 23/7 tpi hritu sy pergi hospital utk check sbb dpt tanda2,,doktor bgthu bukaan bru 2cm dan sy dibenarkan balik sbb tkde ape2 effect yg teruk.. lepastu ade sorg nurse ni dia ckp nt anak sy tk boleh bin/binti kan dgn nama bapak dia sbb tak sah perkahwinan dan dikira dosa .. Melainkan sy nikah semula dgn boyf sy selepas lahirkan anak tu baru boleh bin/bintikan atas nama boyf sy tu.. Betol ke? Masa sy akad nikah ustaz tu tahu yg sy tgh mengandung.. Ustaz tu tkde ckp ape2 pulak pasal kelahiran baby tu nt bole di bin kan/ binti kan atas nama bapaknya ..Bila nurse ckp mcm tu je sy jadi sedih dn risau 😔😓 ape betol ke nurse tu ckp kan 😢 #tolong responnnn jawapan mommy semua 😣

42 Balas

Assalam, saya tak menjawab tapi nak bertanya 🙏🏻 Awak cakap awak berkahwin dgn bf awak semasa kandungan 7 bulan ya? Apa prosedur untuk kahwin tu? Ayah awak ke menjadi wali? Saya dan bf saya nak cepat kahwin sebelum bersalin. Saya mohon siapa yg tahu boleh share apa yg perlu buat?

2y ago

aah ya ayah sy jadi wali untuk sy.. maaf bertanya skrg awk dh brpe bulan? kursus kahwin dh buat ke? sbb sy dpt tahu time 7bulan tu mmg terus buat kursus kahwin dulu.. pastu bru boleh isi borang kahwin tu

Bende yang haram tak boleh mengharamkan bende yang halal.. Pernikahan sis sah, tetapi bin/binti memang xboleh nama bapa walaupun orang tu yang mengandungkan sis.. Walaumacam mana sekali pun memang xboleh.. Anak sis bin/bintikan nama allah atau abdullah..

dah kahwin or belum anak tu tak boleh berbinkan sesiapa sbb dia takda nasab dgn org yg awak akan berkahwin tu. its okay, bin kan abdullah pun takpa janji awak dan baby sentiasa together and besarkan dia dgn baik ye. semoga awk and baby sentiasa dilindungi :)

lebih baik refer pd ustaz dan jabatan agama yg lebih arif bab ni...sbb sy pon ada kawan mngandung ank luar nikah... then bila kawen di bin binti kan anak laki tu... so bab ni sy x brani nk bgi keputusan.. pape lebih baik tanya yg lebih mengetahui bab ni

Refer dgn pihak yg lbh tahu hukumnya sis..jgn dgr dr nurse tu jer...skrg sy x pasti tp dulu sy ada saudara lbh krg mcm sis 7-8 bln preggy baru kahwin & anak dia xde binti tapi nama anak dia direct terus nama bapa dia..cthnya zarina zamri.....

Sy MCM sis jugak dulu...nikah masa ank 7 bulan dlm perut ...nikah sah cume ank xblh bin/binti kan nama ayahnya ...xpelah yg penting semua slmt dah cukup...sis pon dah slmt nikah dgn bf sis... syukur die nk bertanggungjawab alhamdulillah...

Sy bin kan anak sy dgn asma ulhusna. Bole plh mana2 antara 99nama tu tp Ar kena tuka Abdul . Contoh anak sy bin Arrazzaq. Tp tuka ar tu jd Abdul Razzaq . Dlm surat branak maklumat bapa boleh isi mklumat bf tp bin binti tk boleh.

Pregnancy ank jgka awal pregnant sebelum tarikh akad nikah xblh d bin dan binti kan ayah kndungnya sis. Maaf, ini berita xbgs utk sis. Jg kndungan baik2. Asalkan bby dan sis sht2 saja... Jadikan pengajaran kpd org lain juga.

perkahwinan sah.. cuma bby je xblh berbinti/bin suami.. kena berbinti/bin Abdullah.. tp dlm sijil lahir akn ada maklumat bapa kandung..abaikan org nk ckp ape..xda kepentingan.. sis jaga bby n kesihatan dan semoga selamat melahirkn

2y ago

aah saya dah harungi semuanya puan nor..terima kasih😊 alhamdulillah bulan depan anak sy nak masuk 2tahun dah 😊

Sy pernah terbaca klu menikah dgn org hamil xsah, lepas bersalin kena cerai n nikah balik. Pastu ada juga terbaca nikah tu sah. Tp anak tu mmg xboleh ber bin/binti kn ayahnya. Baik sis tanya dgn org yg lebih arif