BF dikalangan ibu bekerja

As'salammualaikum. Hai mommy semua. Sy nk tanya la. Mommy² yg bekerja biasanya akan campurkan susu ke bila dh start keje? Sy bakal naik keje lps tahun br cina ni. Baby lak sepanjang tempoh ni DF je dgn sy. Jd sy x byk buat stok kecuali kalo breast bengkak atau susu dh mula kuar sendiri. Jd nk tanya dgn mommy semua. Brape oz utk baby sekali minum ye? Lps tu brape kerap nk kena bg kalo start keje ni. Sama mcm skrg atau beza sikit? Anak sy nt ayah sy nk jaga sendiri jd sy nk kena ajar ayah cr panaskan susu n brape amoun susu nk kena bg sekali minum. Suhu nk panaskan susu nt brape erk yg sebenarnya?

2 Balas

hi awak. sy seorang mommy yg berkerja. 1) if awak boleh buat stock before masok kerja xperlu campur pon. awak boleh buat stock start sekarang. tak perlu tunggu bengkak susu or susu menitik baru pam utk buat stock. slh cara awak ni. apa yg awak boleh buat adalah. awak boleh buat tandem pumping. mean sebelah baby menyusu sebelah lagi awak pam. selepas tu awak boleh buat urutan tangan marmet selama 2min. if quantity xbyk xpe. yg penting awak boleh buat stock. sikit2 lama2 jadi byk. yg penting cukup utk demand baby awak. kalau baby mmg directfeeding awak boleh pam selepas baby menyusu. amount dpt mmg xbyk tp boleh simpan utk buat stock. xde mslh. 2) train baby guna botol utk tahu jumlah berapa oz baby minum. boleh letak dgn amount sedikit dulu mcm 2oz. if tak cukup tambah 1oz. 3) boleh guna warmer. if susu dr frozen boleh cairkan semalaman dulu dekat chiller. kemudian baru panas kan. rendam dgn air panas 2:1. mean air panas 1: air biasa 2. 4) pastikan awak tahu cara penyimpanan setiap susu ebm awak.

1y ago

it okay awak. xpe. kita belajar sama2. keepedup okay ❤️💪. jgn stress tau. susu yg dicairkan di chiller tahan 24j if x dipanaskan. stock ni awak boleh pecah ikot bahagian baby minum setiap sesi berapa. contoh baby minum setiap 2jam sekali then awak kena pecah ikot sukatan berapa oz baby minum setiap 2jam sekali sampai awak balik kije.☺️ kalau freezer peti ais 1pintu tahan 2mggu kalau freezer peti ais 2pintu tahan 3bulan deep freezer tahan 6bulan

Waalaikumsalam, Puan. Saya jawab soalan Puan satu-satu ya. Jawapan: 1) Depends. Jika stok susu Puan mencukupi tak perlu campur. 2)Ikut demand baby. Puan dah boleh mula bagi baby minum dalam botol untuk tengok berapa oz untuk setiap penyusuan. 3) Ada warmer, boleh pakai warmer. Kalau takde warmer, boleh rendam dalam air suam atau lalukan bawah air paip sinki. Nak tahu lebih lanjut, Puan boleh Google 'how to thaw frozen breast milk'. Ada infografik sekali. Lagi mudah untuk difahami. Harap membantu

1y ago

No worries, Puan. Kita pun sama sama belajar. Saya pun first mom masih lagi mencari ilmu 😊Mula mula rasa susah, penat sebab kita bekerja kan. Tapi lama kelamaan Puan akan terbiasa dan enjoy the routine.