GBS +ive

Salam. Ada x ibu2 mngandung ada GbS +ive...ataupun org kata keputihan... . Ada cara x nk bg keputihan tu kurang..sbb sy risau effect kt baby...org kata effect baby akan kena kuman kt paru2..betol ke ???skrg dah 34 weeks ..

13 Balas

saya masa first test buat dekat KK positive. then dapat ubat semua 2nd test negative. pastu 3rd test positive balik. masa nak bersalin kena inform nurses and doctors yg awak ada gbs. pengalaman saya. masa dah start contraction tu and dah masuk ward, doc masukkan antibiotic kat saya dulu. tak silap saya doc kata antibiotic tu boleh tahan dalam badan for 6/8jam saya tak ingat. so kalau bersalin dlm tempoh tu insyaAllah baby okay. and baby saya keluar dalam tempoh tu and saya izinkan doc buat blood test juga kat baby sebab nak check kuman tu alhamdulillah dia negative.

Dri awl kehamilan smpai skrg 22 mnggu sy still kuar keputihn tu cma x de rsa gatal.. pernh insert ubt di vagina n mkn antibiotik pn still ada lgi.. pmknan smua sy jga.. kerp tukr pnty liner stiap 2 jam.. prgi hsptl bpe kli kna seluk dn msuk kn mucung itik tu tuk smple mmng psitif GBS.. so misi n doc pesn nk bersalin kna bgithu Doc spya sy dpt antibiotik nti.. moga xde pe2 dn di permudh kn urusn sy nti.. so sis kna kurg kn mkn mnis2 bnyk kn mnum air msak saje..

Oh.. Sama sya ada GBS +ive dari ank no 2 sya.. Then skang prgnant ank no 3.. Baru 7week tp keputihan banyak.. Dlu masa prgnnt ank no 2 doc bgtau keputihan nie pun ada libatkan pemakanan.. Doc kata kurang kan kabohidrat.. Macam roti yg paling ketara kalo sya mkn bnyk. Mmg bnyk keputihan..

Klo keputihan biase xpe,,just kerap tukar seluar dlm n panty liner.,klo confirm gbs +ve,biase nye doc bgi antibiotik n nty masa brsalin kne inform kt hospital ade gbs +ve , so dorg akn prepare semua masalah

4y ago

Mcm saye .. bila bgthu nurse dari awal pregnant lagi .. yg ad keputihan kehijauan kebauan pun .. cuma x kegatalan .. dia okayy kan je xpe lah .. tapii skg 31w saye p scan .. direct doc terus saye bagitahu .. doc amek sample guna mcm mulot itik tu masuk kedalam miss v .. ha keluar kehijauan .. tengah tunggu result ..

Sama sis...sy pn de gbs +ve...pregnancy ank no2 ni bru ada...yg first dulu seingt sy xdek...tp ank sy de masuk wad nicu sbb pernafasan laju....seminggu jgk..

4y ago

Xtau la ada simptom ke x..tp klu sis ada keputihan yg melampau..ckp dgn misi..nnt dia refer kt doktor...mse tu doktor akn ambl sample...mse tu dpt tau ada gbs ke x...sy selamat bersalin 18.7 aritu...air ketuban keluar dlu,sedikit sebyk effect kt bby...jgn risau....doktor akn on antibiotik utk ibu n bby seminggu..🙂

Kna bgithu doc ada GBS nti nk bersalin doc akn msukkn antibiotik.. insyaa ALLAH bby akn selmt dan xde pe2.. doa yg baik2 yew..

Wa'alaikumussalam.. minum bnyk air suam, kurangkan makanan and air manis.. in shaa Allah boleh kawal and baby okay

Sye pun ada gbs positif masa mengandung...5 hri ank duk dalam wad masuk antibiotik takut ada kuman dlm paru ii

Boleh minum air barli sis.. elok untuk keputihan. Tapi barli rebus sendiri, jgn beli dkt kedai..

Sis boleh cuba jus mamariam sbb jus tu InsyaAllah boleh kurang kan keputihan.

4y ago

JUAL kE ?