Makan hati ayam untuk naikkan HB

Hi salam! sy dah 2x check up dkt KKIA dan HB saya masih rendah bacaan 10.5 tak naik2. boleh ke ibu mengandung 8 bulan (32 minggu) makan hati ayam utk naikkan HB? dan hati ayam berhasil membantu ke utk naikkan HB? atau mommies ada cadangan pemakanan lain? #pleasehelp #firstmom #firstbaby #bantusharing

16 Balas

Cari tau juga makanan apa yg awak makan / minum yang buat hb awak turun. Sbb makan byk2 hati ayam sgla bayam sgla mcm pn kalau awak ada makan / minum benda yg buat turun hb pn sama juga.. tu yg nurse sy tnya find out selain suru makan itu ini , cari tau mkn / minuman apa yg awak ada terconsume yg buat hb turun

Masa hb sy low, sy consume delima larut dlm air n minum setiap pagi sebelum sarapan..lepas tu belah mlm selepas dinner consume jambu, dlm masakan plak selalu titikkan limau kasturi, n last setiap seminggu skali mesti sy makan makanan berunsur ikan bilis mcm sambal ikan bilis. Alhamdulillah berkesan.

Saya makan iberet sebiji sehari, jam 12 malam. Jam 10 malam sy stop makan. Gap kan 2 jam utk ubat. Breakfast sy amalkan susu wildan. Alhamdulillah dari 10.3 naik 11.3 dan kekal 11 sampai harini

boleh try buah delima, daging, bayam merah, oren.. ubt apa yg awk consume? try obimin pluz. vitamin tggi ubt tu khas utk yg ada hb low. minum waktu tidur.

Salam, hi. Boleh try makan vitamin dgn buah yang rich dgn vitamin c, atau google makanan2 yg boleh naikkan hb ☺️

Hati ayam mmg dlm list bantu naikkan hb. Cuma ada org mmg xmkn hati ayam, jd blh tukar dgn daging.

saya pernah hb low dari 6 bulan, hb 10.1. saya makan daging.. masa cek up 8 bulan hb da naik 12.

2y ago

tak makan hari2.. mcm selang 2 ke 3 hari.. kalau suku2 separuh, yg suku mmg daging je. tp mcm sy suka makan steak, jd 1 hidangan tu mmg daging je. selalu kalau seminggu lagi nak g klinik, sy akan ajak husband makan steak. hari2 biasa kalau makan kat kedai ke, order lauk daging je, bihun sup daging, nasi goreng daging. tapi pesan kat kedai masak daging tu sepenuhnya, xnak separuh masak..

saya ikhtiar amalkan minyak kelapa dara D'Aura. alhamdulillah dengan izin-Nya hb saya naik & konsisten.

saya makan hati makan paru dgn buah jambu tiap minggu..alhamdulillah hb dah okeyy

sy minum jus mamariam dlm 2 minggu je dh naik hb sy dr 10.5 ke 11.6🥰🥰